Is eten opwarmen in de magnetron kankerverwekkend?

Kun je kanker krijgen van de magnetron? Het lijkt tegenwoordig wel alsof je van alles kanker zou krijgen. Vlees eten, alcohol drinken, in de zon zitten en ook van eten in de magnetron wordt vaak gezegd dat het de kans op kanker verhoogt. Maar klopt dat ook?

Magnetron

In bijna iedere keuken vind je wel een magnetron. Toch zijn er ook mensen die het apparaat bewust niet hebben omdat er ook veel argwaan bestaat  over eten opwarmen in de magnetron. De stralen zouden namelijk het risico op kanker verhogen. 

Er bestaat tot nu toe geen enkel wetenschappelijk bewijs voor die stelling, integendeel zelfs. Er zijn verschillende onderzoeken gepubliceerd die opwarmen in de magnetron vergeleken met de traditionele manier van opwarmen. De conclusies waren altijd unaniem hetzelfde: eten met microgolven klaarmaken zorgt niet voor een groter risico.

Plastic in de magnetron

Het apparaat werkt namelijk op elektromagnetische straling en niet op radioactiviteit zoals vaak gedacht wordt. Radioactiviteit wordt wel degelijk aan kanker gelinkt, elektromagnetische straling niet. Maar wat wél risicovol is, is het potje waarin je eten opwarmt. “Als je plastic opwarmt, kan dat gevaarlijke stoffen doen vrijkomen. In plastic zitten bijvoorbeeld ftalaten (weekmakers), industriële chemische stoffen die worden toegevoegd om kunstmateriaal flexibeler te maken. Door het opwarmingsproces kunnen die vrijkomen en zo in je eten terecht komen, wat gezondheidsproblemen kan veroorzaken. 

Borstkanker door magnetron

Ftalaten worden onder meer gelinkt aan borstkanker, maar ook diabetes, haarverlies, een hoge bloeddruk en zelfs slaapproblemen. Door plastic potjes in de afwasmachine te wassen, verhoog je de kans dat schadelijke chemicaliën vrijkomen nog meer. Eten opwarmen in de magnetron is op zich dus niet schadelijk, maar schep het op een bord of gebruik glazen potjes.

magnetron

Voedingstoffen

Haalt opwarmen in de microgolf voedingstoffen weg? Nog iets waar vaak voor gewaarschuwd wordt, is dat eten opwarmen in de microgolfoven belangrijke voedingstoffen uit eten weghaalt. Maar ook dat blijkt volgens verschillende onderzoeken niet te kloppen. Groenten koken of stomen, haalt zelfs meer voedingstoffen weg dan opwarmen in de magnetron. In water lossen namelijk sommige nutriënten op. Het is tenslotte wel belangrijk om voeding niet te lang en op een te hoge temperatuur op te warmen, anders verlies je alsnog voedingstoffen. 

Wanneer is het wel schadelijk?

Je kunt veilig eten ontdooien en verhitten in de magnetron. Let wel op als je een barst in de glazen deur hebt of wanneer het deurtje niet meer goed sluit. Dan kun je het apparaat beter laten repareren of wegdoen. Eten met een schil eromheen kan soms niet in de magnetron. Door de schil kan de warmte niet ontsnappen en kunnen ze ontploffen. Denk hierbij aan eieren en druiven. Voor potjes met een deksel geldt om het deksel er altijd af te halen. Met deksel erop kunnen potjes ontploffen. Ook metalen (stalen) pannetjes kun je niet in de magnetron doen.

Geef een reactie