Pijn in je mond door verse ananas. Hoe kan dat?

Vrouw eet verse ananas

Verse ananas zit vol vitamines en is dus erg gezond, maar sommige mensen krijgen last van hun mond als ze verse ananas eten. De tong en het verhemelte begint dan te prikken en in sommige gevallen op te zwellen. Gelukkig kun je er iets aan doen.

Bromelaïne en verse ananas

Na het eten van verse ananas kan je tong behoorlijk prikken en je gehemelte rauw aanvoelen. Dat heeft niets te maken met de rijpheid van de ananas of een mogelijke allergie. Ananas is rijk aan bromelaïne, een enzym dat in sneltempo eiwitten afbreekt. Wanneer je in een stuk verse ananas bijt, start deze werking onmiddellijk. Daardoor voelt het tere vlees van het gehemelte, dat ook uit eiwitten bestaat, snel ruw en pijnlijk aan.

Zelf ananas kweken

verse ananas

Stam

Vooral de stam van de ananas zit vol bromelaïne. Om dit vervelende gevoel iets minder te maken, kun je het best zoveel mogelijk vruchtvlees rond de steel weghalen, wat het middelste gedeelte van de ananas is. Hitte breekt de stof af dus als je ananas bakt of grilt, heb je er ook geen last van. Bromelaïne kan prikken maar is verder wel heel gezond. Het enzym is een natuurlijke ontstekingsremmer en wordt heel vaak gebruikt in supplementen tegen ziektes. Je kan ook altijd even gewoon op de tanden bijten want je tong en gehemelte herstellen heel snel. Voor je het weet is het prikkend en rauwe gevoel verdwenen.

Waarom ananas in sommige winkels geen kroon meer heeft

Wat kun je doen tegen het prikken gevoel

Als je dit ervaart, zijn hier enkele tips om ongemak te verminderen:

  1. Spoel je mond met koud water: Spoel je mond grondig met koud water nadat je ananas hebt gegeten. Dit kan helpen om het enzym te verdunnen en de pijn te verminderen.
  2. Combineer met ander voedsel: Probeer ananas te combineren met ander voedsel, zoals yoghurt, dat kan helpen om de werking van bromelaïne te verminderen.
  3. Kies rijpe ananas: Rijpere ananassen hebben vaak minder bromelaïne, omdat het enzym afbreekt naarmate de vrucht rijpt. Kies ananassen met een diepe goudgele kleur en een zoete geur, wat aangeeft dat ze rijp zijn.
  4. Kook de ananas: Als je echt van ananas wilt genieten zonder ongemak, kun je overwegen om de ananas lichtjes te koken. Warmte kan het enzym inactiveren en zo de irritatie verminderen.
  5. Overweeg andere vruchten: Als je ongemak blijft ervaren na het eten van ananas, kun je overwegen om andere vruchten te proberen die geen bromelaïne bevatten, zoals bessen, appels of bananen.

Recepten met verse ananas

Geef een reactie