Is popcorn gezond? En wat is beter zoute of zoete popcorn

Popcorn

Popcorn is een eenvoudige en verrukkelijke lekkernij die vaak wordt geassocieerd met bioscopen en gezellige filmavonden. De snack heeft een geschiedenis die duizenden jaren teruggaat en verweven is met diverse culturen over de hele wereld. Van zijn bescheiden oorsprong bij inheemse Amerikaanse stammen tot zijn hedendaagse status als wereldwijde snackfavoriet, popcorn heeft een reis gemaakt die ons veel vertelt over de menselijke geschiedenis en onze relatie met voedsel.

Hoe is popcorn ontstaan?

De oorsprong van popcorn kan worden teruggevoerd tot de oude beschavingen van Amerika. Archeologen hebben bewijs gevonden van het eten van de snack in culturen zoals die van de Inca’s in Peru, waarvan de oudste overblijfselen meer dan 5000 jaar oud zijn. Deze ontdekkingen getuigen van het feit dat popcorn al lang voordat de Europeanen arriveerden een belangrijk onderdeel was van het dieet en de cultuur van inheemse Amerikaanse stammen. En ook verschillende inheemse Amerikaanse stammen, waaronder de Azteken, Maya’s en de inheemse volkeren van Noord-Amerika, gebruikten popcorn lang voordat het bekend werd bij Europeanen. Het werd niet alleen geconsumeerd als voedsel, maar ook gebruikt in ceremoniële en sociale contexten, waarbij het vaak symbolische betekenissen had die diep geworteld waren in de overtuigingen en tradities van de stammen.

Wanneer werd popcorn in Europa ontdekt?

Toen Europese ontdekkingsreizigers, zoals Columbus, in contact kwamen met inheemse Amerikanen, ontdekten ze al snel het genot van popcorn. Het verspreidde zich snel naar Europa en andere delen van de wereld, waar het aanvankelijk werd beschouwd als een exotische delicatesse die werd gewaardeerd om zijn unieke smaak en textuur.

Met de opkomst van commerciële poppers en de groei van bioscopen in de 19e en 20e eeuw werd het een populaire snack bij films. Het werd beschouwd als een betaalbare en smakelijke traktatie die de filmervaring verbeterde en geschikt was voor mensen van alle sociale klassen.

Popcornindustrie

In de 20e eeuw groeide de popcornindustrie enorm, met bedrijven die gespecialiseerd waren in het kweken, verwerken en verpakken van popcorn voor zowel consumenten als de voedingsmiddelenindustrie. De opkomst van magnetronpopcorn in de jaren 1980 zorgde voor een revolutie in de manier waarop popcorn thuis werd bereid, waardoor het gemakkelijker werd om deze geliefde snack te maken.

Tegenwoordig blijft het een van de meest geliefde snacks ter wereld. Het wordt gegeten bij filmavonden, sportevenementen, kermissen en als een alledaagse traktatie. Er zijn een breed scala aan smaken en varianten beschikbaar, variërend van klassieke boterpopcorn tot meer exotische smaken zoals karamel en kaas, waardoor popcorn een tijdloze favoriet blijft.

popcorn

Wat zit erin popcorn

Popcorn, in zijn meest pure vorm, is samengesteld uit slechts één enkel ingrediënt – maïs. Wanneer de maïskorrel wordt verwarmd, begint het water binnenin te verdampen, waardoor stoom ontstaat. Deze stoom veroorzaakt druk binnenin de korrel, waardoor de schil uiteindelijk openbarst en popcorn tevoorschijn komt.

Maar wat zit er eigenlijk in popcorn? Een portie van honderd gram bevat ongeveer 376 calorieën, 12,5 gram eiwitten, 70 gram koolhydraten (waarvan 0 gram suiker) en 3,6 gram vet. Doorgaans wordt een portie gedefinieerd als 40 gram.

Is popcorn gezond?

Het is in ieder geval gezonder dan chips. De snack is rijk aan antioxidanten en polyfenolen en biedt daarnaast ook een goede bron van vitamine B1, B2 en ijzer. We hebben het dan wel over zelfgemaakte popcorn zonder toevoegingen. Dus niet over de kant-en-klare popcorn uit de winkel of over magnetronpopcorn. Als popcorn gewoon in een pan wordt bereid zonder toevoeging van zout of suiker, is het zeker een gezonde snack. Helaas zijn er in de supermarkt maar weinig merken zonder toevoegingen verkrijgbaar. Als je gezond wilt snacken, kun je het beste zelf popcorn maken. Kant-en-klare uit de supermarkt is vaak gebakken in kunstmatig geharde vetten, ook wel transvetten genoemd. Deze vetten zijn allesbehalve gezond en dus niet goed voor de lijn.

Zoet of zout?

Als je toch besluit om voor popcorn uit de supermarkt te gaan, is het wat betreft het aantal calorieën het beste om te kiezen voor zoute popcorn. Over het algemeen bevat de zoute variant minder calorieën dan zoete popcorn. Een schaaltje zoute popcorn van 40 gram bevat bijvoorbeeld 151 kilocalorieën, terwijl zoete vaak minimaal 200 kilocalorieën bevat. Kies je voor zoute? Geniet er dan met mate van. Teveel zout is ook niet goed voor je.

Hoe maak je popcorn?

Popcorn maken is eigenlijk vrij eenvoudig en kan op verschillende manieren worden gedaan, afhankelijk van je voorkeur en de apparatuur die je beschikbaar hebt. Hier zijn enkele methoden om popcorn te maken:

  • Neem een grote pan met een deksel en voeg olie toe. Kies een olie met een hoog rookpunt, zoals kokosolie, maïsolie of plantaardige olie.
  • Voeg drie popcornkorrels toe aan de pan en zet het vuur middelhoog. Wanneer deze korrels beginnen te poppen, is de olie heet genoeg.
  • Voeg vervolgens de rest van de popcornkorrels toe aan de pan, genoeg om een enkele laag te vormen. Bedek de pan met het deksel.
  • Schud de pan regelmatig heen en weer om te voorkomen dat de popcorn aanbrandt. Binnen enkele minuten zullen de korrels beginnen te poppen. Wanneer het popgeluid afneemt tot enkele seconden tussen de pops, haal je de pan van het vuur.
  • Breng de popcorn over in een grote kom en breng op smaak met een beetje zout, boter of andere kruiden naar keuze.

Popcorn recepten

Gezond zijn deze recepten niet, maar af en toe eens wat ongezonds eten kan prima

Geef een reactie