Rabarber eten na 21 juni. Kan dat?

rabarber

Rabarber eten na 21 juni. Er bestaat een verhaal of bijgeloof met betrekking tot rabarber en de datum van 21 juni, ook wel bekend als de langste dag van het jaar of de zonnewende. Volgens dit verhaal wordt gezegd dat rabarber na 21 juni niet meer gegeten zou moeten worden vanwege veranderingen in de plant die het ongezond zouden maken. Wij zochten uit of dit waar is.

Rabarber eten na 21 juni

Ken je het verhaal van rabarber en de zonnewende al? Het klinkt als een sprookje met de groente in de hoofdrol, speciaal ontwikkeld om het te promoten. Het gaat erover dat het beter is om rabarber niet meer te eten na 21 juni, ook wel bekend als de langste dag van het jaar of de zonnewende. Rond dat moment sijpelt oxaalzuur vanuit de bladeren door naar de eetbare stengels, wat schadelijk zou kunnen zijn voor onze gezondheid. Echter, er is weinig wetenschappelijk bewijs om deze bewering te ondersteunen.

Rabarber en Oxaalzuur

Oxaalzuur is inderdaad aanwezig in rabarber, maar het is belangrijk op te merken dat het ook aanwezig is in andere voedingsmiddelen zoals spinazie, rode bieten en snijbiet. Hoewel hoge consumptie van oxaalzuur problematisch kan zijn voor mensen die gevoelig zijn voor nierstenen of bepaalde aandoeningen hebben, is het niet noodzakelijkerwijs schadelijk bij normale consumptie. Je moet al grote hoeveelheden oxaalzuur consumeren voordat het giftig wordt. Bovendien heeft oxaalzuur de neiging om af te breken bij verhitting.  Rabarber wordt sowieso niet rauw gegeten, dus het oxaalzuur wordt automatisch afgebroken tijdens het kookproces.

rabarber eten na 21 juni

Hetzelfde geldt voor vlierbessen, die rauw ook giftig zijn. Ze moeten eerst worden gekookt. En sleedoornbessen kunnen beter een nachtje in de vriezer om bepaalde zuren af te breken. Door de eeuwen heen hebben we technieken ontwikkeld om sommige planten veilig te kunnen eten.

Oxaalzuur verminderen

Oxaalzuur, dat ook aanwezig is in spinazie, rode snijbiet en bramen, kan ook op een andere manier verminderd worden. “Je kunt de stelen bereiden met baksoda, dat werkt neutraliserend”, vertelt Nicolas Decloedt van het veganistische sterrenrestaurant Humus x hortense in Brussel. De chef zegt dat de rabarberplanten dit voorjaar laat zijn gaan groeien vanwege het langdurige koude weer. Dit heeft waarschijnlijk geen significante vertraging veroorzaakt in het vrijkomen van oxaalzuur. In principe is er niets mis met oxaalzuur. Tenzij je het in grote hoeveelheden eet.”

Niet te vaak eten

Over het algemeen is er geen wetenschappelijk bewijs om de bewering te ondersteunen dat rabarber na 21 juni ongezond of giftig wordt. Het is veilig om rabarber te eten, maar net als bij alle voedingsmiddelen is het belangrijk om het met mate te consumeren en rekening te houden met individuele gezondheidsbehoeften en -gevoeligheden. Als je besluit om in de zomer elke dag rabarber op het menu te zetten, kan oxaalzuur mogelijk wel problemen veroorzaken in je lichaam.

“Als oxaalzuur in ons lichaam circuleert en calcium tegenkomt, zullen beide componenten calciumoxalaat vormen. Dit vormt de basis voor de vorming van naaldachtige kristallen, die schade kunnen veroorzaken aan de nieren”, zegt toxicoloog Jan Tytgat, verbonden aan de KU Leuven. “Deze kristallen zijn onoplosbaar en hopen zich op in de filtertjes van de nieren, wat pijn kan veroorzaken. Mensen ervaren dan een pijn die vergelijkbaar is met pijn veroorzaakt door nierstenen.”

Geef een reactie