Rauw beslag eten kan gevaarlijk zijn

beslag eten

Iedereen doet het wel eens. Even je vinger aflikken wanneer er wat beslag op zit. Vooral kinderen zijn dol op rauwe cakebeslag en koekjesbeslag. Toch is het volgens een nieuwe studie beslag eten niet voor iedereen gezond. 

Beslag eten

Het eten van koekjesdeeg kan potentieel gevaarlijk zijn vanwege het risico op voedselvergiftiging. Koekjesdeeg bevat vaak rauwe eieren, en rauwe eieren kunnen salmonella bevatten, een bacterie die maagklachten, diarree en andere gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Bovendien kan het eten van ongekookt meel ook risico’s met zich meebrengen, omdat het besmet kan zijn met ziekteverwekkende bacteriën zoals E. coli.

E.Coli door beslag eten

Uit Amerikaanse testen bleek dat de E.coli bacterie in rauwe bloem kan voorkomen. E. Coli, een bacterie die nodig is voor de vertering, zit in de darmen van mensen en zoogdieren. Via uitwerpselen kunnen bijvoorbeeld beekjes, rauwe groenten of rauwe dierlijke producten besmet raken. Maar volgens een studie gepubliceerd in het vakblad New England Journal of Medicine kan de bacterie ook in rauwe bloem zitten. Het onderzoek gebeurde naar aanleiding van 56 gevallen van besmetting met de bacterie in 24 staten in de VS. Uit een labo-onderzoek van professor epidemiologie Samuel Crowe bleek dat de bacterie in verschillende stalen rauwe bloem aanwezig was en dat de besmettingen veroorzaakt waren door het proeven van zelfgemaakt rauw deeg of beslag.

beslag eten

Symptomen E.coli

  1. Buikkrampen: Ernstige krampen en pijn in de buik kunnen optreden, vaak gepaard gaand met diarree.
  2. Diarree: Dit is vaak het belangrijkste symptoom van een E. coli-infectie. De diarree kan waterig of bloederig zijn.
  3. Misselijkheid en braken: Sommige mensen kunnen last krijgen van misselijkheid en braken, vooral in de vroege stadia van de infectie.
  4. Koorts: Een lichte tot hoge koorts kan optreden, afhankelijk van de ernst van de infectie.
  5. Vermoeidheid: Ernstige vermoeidheid en zwakte kunnen voorkomen als gevolg van de infectie.
  6. Verlies van eetlust: Sommige mensen kunnen hun eetlust verliezen en geen interesse hebben in voedsel.

Waarschuwing voor beslag eten

“We willen vooral dat mensen zich beter bewust worden van het gevaar,” zegt hoofdonderzoeker Samuel Crowe. “Zelfs van een beetje rauwe bloem kan je ziek worden. Ik heb al zowel E. coli als salmonella gehad en kan u verzekeren: dat is behoorlijk onaangenaam.” In de meeste gevallen geeft de E. coli-bacterie klachten zoals misselijkheid, braken en diarree. In ernstige gevallen kan de bacterie ook vermindering van de nierfunctie en bloedafbraak veroorzaken. De bacterie kan gedood worden door het voedsel te bakken of het water te koken. Wanneer de koekjes gebakken zijn, is er dus geen gevaar meer. Dit geldt ook voor de salmonellabacterie die in de rauwe eieren van het beslag zou kunnen voorkomen.

Kwetsbare groepen

Rauw beslag is vooral gevaarlijk voor jonge kinderen maar ook voor zwangeren, ouderen en mensen met een verminderde weerstand. Die kunnen er sneller ziek van worden en de gevolgen kunnen ernstiger zijn. Tijdens het bakken gaan schadelijke bacteriën dood. De cake kunnen kwetsbare groepen dus wel veilig eten.

Geef een reactie