RIVM: maak sigaret onaantrekkelijk met donker kleurtje

Het RIVM stelt voor om sigaretten minder aantrekkelijk en verslavend te maken door ze een donkere kleur te geven en suikers en smaakstoffen te verwijderen. Deze maatregelen kunnen helpen om het doel van het Nationaal Preventieakkoord te bereiken: een rookvrije generatie in 2040, met maximaal 5% rokers onder volwassenen en geen minderjarige rokers.

Filters

Het RIVM suggereert ook het verbieden van filterventilatie om te voorkomen dat roken minder schadelijk lijkt. Het afschaffen van filters is ook beter voor het milieu. Het verlagen van het nicotinegehalte in sigaretten naar 0,4 milligram per gram tabak wordt ook overwogen, maar het is belangrijk om publiekscommunicatie te gebruiken om duidelijk te maken dat deze sigaretten niet minder schadelijk zijn.

Juridisch moeilijk

Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) heeft aangegeven dat de aanbevelingen van het RIVM worden meegenomen in het beleid om tabak te ontmoedigen, maar het is momenteel juridisch moeilijk om het nicotinegehalte in sigaretten te verlagen vanwege Europese regelgeving. Hij verwacht dat de Europese Commissie in 2024 plannen zal presenteren om bijvoorbeeld het nicotinegehalte aan te passen.

Geef een reactie