Sirtfood dieet. Afvallen zoals zangeres Adele het deed

Sirtfood

Sinds zangeres Adele er tientallen kilo’s mee verloor, heeft het sirtfood dieet veel aandacht gekregen. Wat houdt het sirtfood dieet precies in en wat zijn de effecten van deze manier van afvallen?

Afvallen met het sirtfood dieet

Welke methoden zangeres Adele heeft gebruikt en welke diëten ze heeft gevolgd, is niet volledig gedetailleerd bekendgemaakt door Adele zelf. Er zijn echter verschillende rapporten en speculaties geweest dat ze haar gewichtsverlies heeft bereikt door een combinatie van dieet, lichaamsbeweging en een gezonde levensstijl.

Een van de diëten waarvan wordt gesuggereerd dat ze het heeft gevolgd, is het sirtfood-dieet, vanwege haar associatie met voedingsmiddelen die rijk zijn aan sirtuïnes. Maar het is belangrijk op te merken dat Adele zelf niet specifiek heeft onthuld welk dieet ze heeft gevolgd of welke methoden ze heeft gebruikt om af te vallen. Ze heeft ook niet uitgebreid gesproken over haar gewichtsverlies in de media. Over het algemeen lijkt het erop dat ze de details van haar transformatie privé heeft gehouden.

Wat is het sirtfood dieet

Het sirtfood-dieet is een voedingsplan dat draait om voedingsmiddelen die rijk zijn aan sirtuïnes, een groep eiwitten die in verband worden gebracht met diverse gezondheidsvoordelen, waaronder het vertragen van veroudering, het bevorderen van gewichtsverlies en het verbeteren van de stofwisseling. Enkele voorbeelden van voedingsmiddelen die rijk zijn aan sirtuïnes zijn boerenkool, broccoli, blauwe bessen, groene thee, olijfolie, rode wijn en pure chocolade (met een hoog cacaogehalte). De Britse bedenkers Aidan Goggins en Glen Matten, beiden voedingsdeskundigen, noemen het dieet ‘het revolutionaire plan voor gezondheid en gewichtsverlies’.

Twee fases van dit dieet

Het dieet bestaat uit twee fasen. In de eerste fase, die meestal een week duurt, wordt de calorie-inname beperkt tot ongeveer 1000 kcal per dag door middel van sirtfood-rijke groenten en sappen. Dit wordt gevolgd door een tweede fase waarin de calorie-inname wordt verhoogd en meer gevarieerde maaltijden worden geïntroduceerd, maar nog steeds gericht op voedingsmiddelen die rijk zijn aan sirtuïnes. Na 19.00 uur eet je niets meer.

Na die drie weken krijgt je lichaam volgens de bedenkers een vetverbrandingsboost en ben je meer dan 3 kilo kwijt. Hierna hoef je alleen maar veel sirtfoods toe te voegen aan je voeding en eventueel de eerste fasen te herhalen.

sirtfood

Wat zijn sirtuïnes?

Sirtuïnes zijn een groep eiwitten die betrokken zijn bij verschillende processen in het lichaam, waaronder het reguleren van metabolisme, celveroudering, stressrespons, DNA-reparatie en ontstekingsremming. Ze spelen een belangrijke rol bij het behoud van de algehele gezondheid en kunnen worden geactiveerd door bepaalde activiteiten zoals calorierestrictie, lichaamsbeweging en het consumeren van bepaalde voedingsmiddelen, zoals die rijk zijn aan polyfenolen (bijvoorbeeld resveratrol in rode wijn) en flavonoïden.

Het activeren van sirtuïnes wordt vaak in verband gebracht met potentiële gezondheidsvoordelen, zoals het vertragen van veroudering, het bevorderen van gewichtsverlies, het verbeteren van de stofwisseling, het verminderen van ontstekingen en het beschermen tegen bepaalde ziekten zoals diabetes en hartziekten. Er is echter nog veel onderzoek nodig om de exacte mechanismen en de volledige reikwijdte van de voordelen van sirtuïnes beter te begrijpen.

Welke dingen mag je eten en drinken?

Enkele voorbeelden van voedingsmiddelen die als sirtfoods worden beschouwd, zijn:

 1. Groene bladgroenten zoals boerenkool, spinazie, rucola en waterkers.
 2. Citrusvruchten zoals citroenen, sinaasappels en grapefruits.
 3. Appels.
 4. Bosbessen.
 5. Aardbeien.
 6. Ui.
 7. Kurkuma.
 8. Olijfolie.
 9. Koffie.
 10. Groene thee.
 11. Pure chocolade met een hoog cacaogehalte (minstens 70%).
 12. Rode wijn.

Val je af door sirtuïnes?

Ingeborg Brouwer, hoogleraar voeding voor gezond leven aan de Vrije Universiteit Amsterdam. ,,De letters sir staan voor silent information regulators . Deze stofjes hebben een belangrijke functie in ons lichaam. Ze spelen een rol bij de regulatie van ons DNA en RNA, het genetisch materiaal in onze cellen. Ze zijn van belang bij het tegengaan van veroudering van cellen. Als je vast, maakt je lichaam meer sirtuïnes aan. Dat gebeurt ook bij lichaamsbeweging. De theorie is dat eten van sirtfoods hetzelfde effect heeft als vasten en sporten. Het zou onder meer je metabolisme verhogen en de vetverbranding stimuleren.” Deze eiwitten zitten inderdaad in de genoemde voedingsmiddelen. ,,Maar eiwitten uit voeding worden afgebroken als ze worden opgenomen. Het is onwaarschijnlijk dat ze in het lichaam hetzelfde doen als onze lichaamseigen enzymen. Of ze ervoor zorgen dat je gewicht verliest, betwijfel ik. Met het sirtfood-dieet mag je in de eerste drie dagen maximaal 1000 calorieën tot je nemen. Dan val je sowieso af.”

Is het volgen van dit dieet moeilijk?

Volgens de voorstanders is het een fluitje van een cent. De geselecteerde voedingsmiddelen hebben namelijk ook invloed op je brein. De bestanddelen zouden via het smaakcentrum in je hersenen je hongergevoel reguleren. Daarom zou je zelfs in de strengste fase geen honger hoeven te ervaren. Omdat het dieet het effect van lichaamsbeweging nabootst, is het uitputten van jezelf in de sportschool ook niet nodig. “De aanbevolen voedingsmiddelen passen perfect in een gezond eetpatroon. Bovendien eet je er niet snel te veel van,” zegt hoogleraar Brouwer. Toch zijn er enkele zaken waarop je moet letten. Zo geldt het voordeel van chocolade alleen voor 85 procent pure chocolade. “Wie dat ooit heeft geproefd, weet dat de smaak behoorlijk bitter is. De verleiding om daar te veel van te eten is klein.”

De moeilijkheidsgraad van het dieet hangt ook af van of het bij je past, aldus Brouwer, die onder meer onderzoek doet naar voeding en depressie. “Stoppen met eten na zeven uur ’s avonds kan voor veel mensen een goed idee zijn omdat ze zo minder calorieën binnenkrijgen, maar het moet wel in je levensstijl passen.”

Werkt het dieet echt?

Hoewel sommige mensen beweren succes te hebben behaald met het sirtfood-dieet, zijn er nog beperkte wetenschappelijke studies die de effectiviteit op lange termijn en de gezondheidsvoordelen ervan ondersteunen. Zoals bij elk dieet, is het belangrijk om de aanbevelingen kritisch te bekijken en indien nodig advies in te winnen bij een gezondheidsprofessional voordat je eraan begint. Met de keuze voor onbewerkt voedsel en verse producten vertoont het sirtfood-dieet volgens Brouwer raakvlakken met het mediterrane eetpatroon, dat bestaat uit veel verse groenten en olijfolie. Daarvan is wél bewezen dat het bijdraagt aan een langere levensverwachting en een betere kwaliteit van leven.

Geef een reactie