Buiten sporten is hartstikke goed voor je. Of je nu gaat hardlopen in het bos, een wandeling maakt over het strand of kiest voor yoga in het park. Volgens een onderzoek gepubliceerd in Environmental Science and Technology krijg je door sporten in de buitenlucht meer energie dan van sporten in een zaal. Maar hoe doe je dat als het warm is? Alles over sporten met warm weer.
Sporten als het warm is kan prima. Mits het niet te heet is vanzelf. Is het echt heet, dan kan het gevaarlijk worden zelfs. Je loopt dan kans op hitte-uitputting. Er wordt dan zo veel bloed naar de huid gepompt om de warmte kwijt te raken dat er niet meer genoeg naar het hart gaat. Daardoor zal je bloeddruk dalen en kun je flauwvallen.
Maar gelukkig heb je daar zelf ook invloed op.
Sporten met warm weer
Kies een geschikt moment om te sporten. Dus niet op de heetste momenten van de dag, tussen 12:00 uur en 15:00 uur. ’s Ochtends is het nog koel. Lukt dat niet? Het is ’s avonds in de zomer lang licht, misschien kun je dan sporten. Wil je toch sporten in de volle zon? Train dan in elk geval minder intensief.
Water drinken als je gaat sporten met warm weer
Met warm weer, zweet je veel en dus verlies je veel vocht. In je lichaam zitten wel drie miljoen zweetklieren. Op een warme sportdag kun je maximaal 1,8 liter vocht verliezen. Dat vochtverlies moet je dus aanvullen, net als de zouten die je lichaam met het zweet uitscheidt. Ga je sporten dan is 600 tot 800 ml sportdrank of water belangrijk. Drink veel en drink regelmatig. Doe dat voor, tijdens en na het sporten. Heb je flink gezweet, neem dan iets zouts na het sporten.
Koele kleding
Draag lichte, loszittende kleding met een open structuur, gemaakt van ademende stoffen. Doe je dat niet, dan kan je lichaam de hitte niet kwijt, waardoor je tijdens het sporten misselijk kan worden of zelfs flauw kunt vallen. Kies daarom voor lichte kleuren. Draag ook een witte pet en neem een spons mee die je onderweg nat kunt maken. Dit kun je doen met je waterfles of onderweg bij een kraantje. Hiermee kun je je hoofd en nek koelen.
Sporten in het groen
De lucht in Nederland is niet schoon, maar zit vol giftige stoffen die we dagelijks inademen. Door die vuile lucht kun je longaandoeningen, hart- en vaatziekten krijgen, maar ook prikkende ogen en keelpijn. De grootste veroorzaker is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie ( WHO) de grootste veroorzaker van giftige fijnstof. Sport daarom niet in een drukke stad, maar zoek de natuur op. Een groene omgeving is beter dan sporten in de drukte van scooters en auto’s. Daar komt bij dat het in de natuur ook koeler is.