Staand werken achter je bureau is niet gezonder

Staand werken

Zitten is het nieuwe roken wordt wel gezegd. Door veel zitten, bewegen we te weinig en zijn we vaak wat te zwaar. Dan maar staan zou je denken, maar ook staand werken is ongezond blijkt uit een onderzoek, gepubliceerd in het vakblad American Journal of Epidemiology.

Een team wetenschappers onderzocht twaalf jaar lang of de zogenaamde standing desks, bureaus waaraan je rechtstaand kunt werken, een gezond alternatief zijn voor de bureaustoel. De verzamelde gegevens van 7.300 proefpersonen tonen aan dat mensen die lange periodes staan, dubbel zoveel risico lopen om hart- en vaatziekten te ontwikkelen dan mensen die zittend werk uitvoeren.

Bloed in benen

Volgens de onderzoekers leidt lang rechtstaan ertoe dat er veel bloed in je benen terechtkomt. Je lichaam moet meer inspanningen leveren om dat terug naar je hart te pompen. Het proces doet de druk in de aderen toenemen, wat het risico op gezondheidsproblemen vergroot. Mensen die lang staan – denk aan obers, verkopers en kappers – kunnen ook chronische been- en rugproblemen krijgen.

staand werken

Niet zitten

Hoofdonderzoeker Peter Smith onderstreept dat de resultaten van het onderzoek geen stimulans mogen zijn om de werkdag al zittend door te brengen. Hij stelt dat werknemers op zoek moeten naar de gulden middenweg. Concreet: in een ideale werkomgeving moet je kunnen rechtstaan, maar gaan zitten als je moe wordt. Mensen die geen keuze hebben, kunnen regelmatig stretchen om hun spieren te ontspannen of gewoon even heen en weer lopen. Smith geeft nog mee dat je zitschade niet afbreekt door te gaan rechtstaan en vice versa. Het komt erop neer om de nodige aandacht te schenken aan actief bewegen doorheen de dag. Dus hup loop even naar je collega in plaats van hem of haar te mailen of wandel eens wat vaker naar de koffieautomaat.

Geef een reactie