In de zomer is het heerlijk om te genieten van de zon en hoge temperaturen. Echter, wees voorzichtig, vooral bij buitenactiviteiten zoals sportwedstrijden of festivals. Deze warme omstandigheden kunnen leiden tot oververhitting en uitdroging. Dr. Patricia Stassen, internist Acute geneeskunde van het Maastricht UMC+, deelt enkele tips om goed voorbereid te zijn op warm weer of hitte.
Temperatuur
Het menselijk lichaam functioneert optimaal bij een omgevingstemperatuur van 27 graden, maar het is minder goed bestand tegen temperaturen van 29 graden of hoger. Oververhitting en uitdroging kunnen ernstige gevolgen hebben. Dr. Patricia Stassen benadrukt dat oververhitting ernstig is en dat iedereen extra voorzichtig moet zijn bij extreme temperaturen.
Negeer de signalen niet
Concentratieverlies, duizeligheid, wazig zien en krampen zijn tekenen dat je last begint te krijgen van de hitte. Het is belangrijk om deze symptomen niet te negeren. Dr. Patricia Stassen legt uit dat wanneer een patiënt met een temperatuur van 40 graden het ziekenhuis binnenkomt, deze persoon erg ziek is en zelfs het bewustzijn kan verliezen. Hoge temperaturen kunnen ook andere gevolgen hebben, zoals verminderde concentratie, verhoogde luchtverontreiniging en slaapproblemen, wat weer kan leiden tot ongelukken en fouten.
Pas je aan de extreme omstandigheden aan
Iedereen kan verschillend reageren op extreme hitte, maar uiteindelijk heeft iedereen zijn grenzen. Het is daarom belangrijk om je op de juiste manier aan warm weer aan te passen. Bijvoorbeeld door aanzienlijk meer te drinken dan de gebruikelijke 1,5 liter vocht per dag, voor verkoeling te zorgen, dunne kleding te dragen die vocht afvoert en zonlicht reflecteert, inspanningen te beperken en zoveel mogelijk uit de zon te blijven. Als je toch langere tijd in de zon staat, is het verstandig om iets op je hoofd te dragen, zoals een petje.
Oververhitting door warm weer
Oververhitting, ook wel hitteberoerte genoemd, is een ernstige aandoening die optreedt wanneer het lichaam oververhit raakt als gevolg van langdurige blootstelling aan hoge temperaturen of inspanning in hete omstandigheden. Het kan optreden wanneer het lichaam niet in staat is om voldoende warmte af te voeren, waardoor de lichaamstemperatuur gevaarlijk hoog stijgt.
Uitdroging door warm weer
Uitdroging, ook wel dehydratatie genoemd, treedt op wanneer je lichaam meer vocht verliest dan het binnenkrijgt. Water is essentieel voor het functioneren van je lichaam, en wanneer er een tekort aan vocht is, kan dit leiden tot uitdroging. Uitdroging kan verschillende oorzaken hebben, zoals intensieve lichamelijke activiteit, warm weer, hoge koorts, braken of diarree. Het kan ook voorkomen als gevolg van bepaalde medische aandoeningen of medicatie.
Symptomen uitdroging
Symptomen van uitdroging kunnen variëren van mild tot ernstig.
Milde symptomen kunnen zijn: dorst, droge mond, verminderde urineproductie, donkere urine, vermoeidheid en lichte duizeligheid.
Bij ernstige uitdroging kunnen symptomen verergeren en omvatten: extreme dorst, zeer droge huid, snelle ademhaling en hartslag, weinig tot geen urineproductie, verwardheid en flauwvallen.
Herken uitdrogingsverschijnselen, zoals hoofdpijn, duizeligheid (vooral bij het opstaan), verminderd concentratievermogen, krampen en dorst. Deze symptomen kunnen wijzen op uitdroging en kunnen uiteindelijk leiden tot flauwvallen, sufheid en oververhitting, ook wel bekend als een hitteberoerte. Naast bovenstaande adviezen kan het nuttigen van een extra glaasje bouillon met wat extra zout ook helpen bij warm weer.
Advies voor ouderen
Voor ouderen gelden specifieke adviezen: vermijd overmatige inspanning, drink voldoende water en vermijd het gebruik van alcohol. Bij twijfel is het raadzaam om met een arts te overleggen over het tijdelijk stoppen of verminderen van medicijnen, zoals plastabletten en bloeddrukverlagers. Deze medicijnen kunnen namelijk het vermogen om uitdroging tegen te gaan, verminderen.
En vergeet niet, als je buiten in de zon bent, smeer jezelf regelmatig in met zonnebrandcrème om verbranding te voorkomen.