Zorgminister Ernst Kuipers vindt dat de toenemende wereldwijde gevallen van COVID-19 geen reden tot zorgen zijn. Hij reageert hiermee op waarschuwingen van WHO-directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus, die waarschuwt voor een toename van besmettingen in de winter. De minister herhaalt echter zijn oproep aan kwetsbare personen om deze herfst een extra vaccinatie te halen.
De minister maakt zich “geen enkele zorgen dat we in dezelfde situatie terechtkomen als bijvoorbeeld twee jaar geleden,” waarbij hij verwijst naar de hoge besmettingsaantallen, overvolle ziekenhuizen en lockdowns.
Stijging in de herfst
Kuipers verwacht dat ook in Nederland het aantal coronabesmettingen in de herfst zal stijgen. “Dit is precies de reden waarom we volgende maand opnieuw een vaccinatiecampagne zullen lanceren, met name gericht op mensen van 60 jaar en ouder en op mensen jonger dan 60 met een kwetsbare gezondheid.”
In augustus heeft het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) eveneens gewaarschuwd voor een toenemend aantal besmettingen. Dit wordt toegeschreven aan nieuwe varianten van het virus die de opgebouwde immuniteit bij mensen kunnen omzeilen. Desalniettemin verwachten onderzoekers niet dat het aantal besmettingen zal stijgen tot het niveau van eerdere golven.
Wat is corona
COVID-19 staat voor “Coronavirus Disease 2019.” Het is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een nieuw coronavirus, dat oorspronkelijk bekendstond als het “2019 novel coronavirus” (2019-nCoV) en later werd hernoemd naar SARS-CoV-2 (Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2). Deze ziekte dook voor het eerst op in december 2019 in de stad Wuhan, provincie Hubei, China, en heeft sindsdien wereldwijd een pandemie veroorzaakt.
COVID-19 wordt voornamelijk overgedragen van persoon tot persoon via ademhalingsdruppeltjes die worden verspreid wanneer een besmet persoon hoest, niest, praat of zelfs ademt. Symptomen variëren van mild tot ernstig en kunnen bestaan uit koorts, hoesten, kortademigheid, vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn, keelpijn en verlies van smaak of geur. In ernstige gevallen kan het leiden tot longontsteking en andere ernstige ademhalingsproblemen, en het kan fataal zijn, vooral bij oudere volwassenen en mensen met onderliggende gezondheidsproblemen.