Trimbos: kwart kinderen heeft ouder met een psychische aandoening

Ongeveer een kwart van de Nederlandse kinderen heeft minstens één ouder met een psychische aandoening of verslaving, zo schat het Trimbos-instituut. Deze schatting is gebaseerd op hun langlopend onderzoek. Het instituut schat dat momenteel ongeveer 900.000 minderjarigen een ouder hebben die kampt met een psychische aandoening of een probleem met alcohol of drugs. Dit aantal neemt volgens het instituut toe.

Deze stijging is voornamelijk te wijten aan een algemene toename van het aantal mensen met psychische aandoeningen in Nederland. Volgens Trimbos gaat het nu om 3,3 miljoen mensen.

Risico op psychische aandoening

Het instituut waarschuwt dat deze kinderen zelf ook een verhoogd risico lopen om later in hun leven psychische problemen te ontwikkelen. Ongeveer 59.000 kinderen hebben een ouder die zowel verslaafd is als een psychische stoornis heeft, zoals een depressie, angststoornis of ADHD. Zo’n ‘dubbele diagnose’ maakt hulpverlening nog complexer.

Het benaderen van deze kinderen is ook een uitdaging. Aangezien meer dan de helft van de ouders in het afgelopen jaar contact heeft gehad met een hulpverlener, ziet projectleider Anouk de Gee mogelijkheden om de kinderen via de volwassenenzorg te bereiken. Ze voegt eraan toe dat er tegelijkertijd een groep kinderen is, bijna even groot, waarvoor dit niet geldt. Voor deze kinderen is het noodzakelijk dat er andere manieren worden gevonden om hen te bereiken voor preventieve maatregelen.

Geef een reactie