Ben jij ook zo gek op al die smeersels op een stukje brood of op een pita. Heb je deze tuinbonen hummus al geprobeerd? Wij vinden hem erg lekker!
Wat is tuinbonen hummus
Tuinbonen hummus is een heerlijke variatie op de traditionele kikkererwtenhummus. In plaats van kikkererwten worden tuinbonen gebruikt als hoofdingrediënt. Dit gerecht is populair in het Midden-Oosten en Noord-Afrika en wordt vaak gegeten als dip of als onderdeel van een maaltijd.
Je kunt tuinbonen hummus serveren met pitabrood, stukjes groenten zoals komkommer, wortels en paprika, of als bijgerecht bij andere gerechten uit de Midden-Oosterse keuken. Het is een gezonde en smakelijke manier om van tuinbonen te genieten.
Ingrediënten tuinbonen hummus
- 1 kilo verse tuinbonen dubbelgedopt
- Zout
- 1 teentje geperste knoflook
- 2 eetlepels korianderblad
- 2 eetlepels olijfolie + extra voor erover
- Scheutje citroensap + eventueel wat rasp
- 2-3 eetlepels tahin (sesampasta)
- 1 theelepels gemalen komijnzaad
- ½ theelepels chilipoeder + extra voor erover
- Peper
- Pitabrood voor erbij, gegrild en in vieren
Zo maak je het?
- Breng een pan met water en zout aan de kook en blancheer de tuinbonen ongeveer 2 minuten. Spoel ze daarna met koud water af.
- Dop ze daarna voor de tweede keer . Het boontje floept makkelijker uit z’n stugge vel.
- Pureer de boontjes met de knoflook, koriander, olijfolie, citroensap en eventueel rasp met een staafmixer/keukenmachine tot een smeuïg geheel.
- Roer de tahin, komijn-en chilipoeder erdoor en breng op smaak met zout en peper. Druppel er wat olijfolie over en bestrooi het als je dat lekker vindt met komijnzaad en chilipoeder.
- Serveer met de pitabroodjes.
Waar eet je tuinbonen hummus bij?
Hier zijn enkele suggesties voor hoe je het kunt serveren:
- Dip: Tuinbonen hummus is een geweldige dip voor vers gesneden groenten zoals wortels, komkommer, selderij, paprika en cherrytomaatjes. Het kan ook worden geserveerd met stukjes pita brood, pitachips of geroosterde plakjes brood.
- Broodbeleg: Smeer tuinbonen hummus op geroosterd brood of pitabroodjes als een smakelijke spread. Voeg wat extra olijfolie en verse kruiden toe voor extra smaak.
- Bijgerecht: Serveer tuinbonen hummus als bijgerecht bij een Midden-Oosterse maaltijd. Het past goed bij gegrild vlees, kip of vis, en kan worden geserveerd met couscous, rijst of gegrilde groenten.
- Salade topping: Gebruik tuinbonen hummus als dressing voor salades. Druppel het over een groene salade of een salade met tomaten, komkommers en rode uien voor extra smaak.
- Sandwichvulling: Voeg een lepel tuinbonen hummus toe aan een sandwich of wrap voor extra smaak en textuur. Het kan dienen als een smakelijke vervanging voor mayonaise of mosterd.
- Tapas: Serveer tuinbonen hummus als een van de vele tapasgerechten tijdens een Spaanse of Mediterrane tapasavond. Het past goed bij olijven, geitenkaas, gegrilde groenten en andere kleine hapjes.