UV-werende kleding: Een alternatief voor zonnebrandcrème

UV-werende kleding

Ben jij soms helemaal klaar met die zonnebrandcrème uitgesmeerd over je hele lichaam? Er is een nog relatief onbekend alternatief op de markt wat dit ongemak deels kan wegnemen. In dit artikel hebben we de voordelen van UV-werende kleding op een rijtje gezet.

De schadelijke effecten van overmatige zonneschijn op de huid

Van maart tot en met september moeten we in Nederland rekening houden met de toegenomen kracht van de zon. Dit brengt voordelen met zich mee, bijvoorbeeld de aanmaak van vitamine D en een positief humeur, maar te veel zonneschijn is schadelijk voor onze huid. Je kan verbranden en te veel blootstelling aan de zon zorgt voor huidveroudering en vergroot de kans op huidkanker.

Waarom verbranden we? Het belang van UVA- en UVB-straling

Dit is waarom we verbranden. UV is de afkorting van ultraviolet. Er zijn twee soorten ultraviolette straling: UVA- en UVB-straling. Zonlicht bestaat voor 95% uit UVA-straling en de overige 5% is UVB-straling. Het verschil is dat UVA-straling dieper in de huid doordringt en schade aanbrengt aan collageen en elastine. Dit zorgt voor huidveroudering. Als ezelsbruggetje kan je onthouden dat A voor Aging staat (ouder worden).

De UVB-straling dringt minder diep in de huid door, maar is een stuk krachtiger! Dit type straling veroorzaakt beschadigingen aan huidcellen en dat leidt tot verbranding en in het ergste geval tot huidkanker. Het ezelsbruggetje hierbij is dat B voor Burning staat (verbranden). Om dit te voorkomen is de juiste bescherming tegen beide vormen van deze straling cruciaal.

De beste zonnebrandcreme

De invloed van wolken en indirecte straling op zonkracht

Feiten en fabels over de zonkracht. Om een hoge zonkracht te meten hoeft de lucht niet per se strakblauw te zijn. Door weerkaatsing van UV-straling door wolken en andere deeltjes in de lucht is er een aandeel indirecte straling. Dat betekent dat je zelfs in de schaduw alert moet zijn op verbranding. Een andere misvatting is dat de zonkracht hoog is als het warm is. De zonkracht staat los van de temperatuur. Op frissere dagen houden veel mensen daarom geen rekening met verbranden. Op het strand kan je helemaal snel verbranden omdat het water en het zand UV-straling weerkaatsen, waardoor je huid aan meer straling wordt blootgesteld. Ben je binnen helemaal veilig? Ook dat is een fabeltje. Glas blokkeert UVB-straling, maar ongeveer 50% van UVA-straling gaat nog door een glazen ruit heen!

Het belang van melanine als natuurlijke bescherming

Natuurlijke bescherming door pigment. Onze huid maakt melanine aan en dit pigment is onze natuurlijke bescherming tegen schadelijke UV-straling. In het vroege voorjaar hebben we nog relatief weinig pigment aangemaakt en is deze buffer in mindere mate aanwezig. Verderop in het zomerhalfjaar hebben we meer melanine aangemaakt, maar dat betekent niet dat je zonder bescherming zomaar lange tijd in de zon kan gaan zitten.

De voordelen van UV-werende kleding als bescherming

Zo werkt UV-werende kleding. Om onze huid extra te beschermen tegen nadelige effecten van UV-straling is zonnebrandcrème het meest bekend. Een minder bekend alternatief is UV-werende kleding, terwijl het een hoop voordelen met zich meebrengt. Het materiaal van UV-werende kleding biedt bescherming tegen beide soorten ultraviolette straling, terwijl de meeste zonnebrandcrèmes alleen voor UVB-straling beschermen. Dan kan je toch een gewoon shirt aantrekken denk je misschien… Een wit T-shirt van katoen laat nog altijd UV-straling door en heeft een bescherming tussen SPF 8 en SPF 12 (SPF = Sun Protection Factor). Een speciaal UV-shirt biedt maar liefst factor 50+ aan bescherming.

Eenmaal aangetrokken heb je voor deze lichaamsdelen een constante bescherming en de kleding verliest zijn werking niet naarmate het vaker wordt gedragen in de zon. De kleding is gemaakt van vezels die dichter op elkaar geweven zijn vergeleken met gewone kleding zonder dat het ten koste gaat van het comfort. Door huidige ontwikkelingen en verbeteringen is UV-werende kleding gemaakt van ademend en rekbaar materiaal wat het zeer comfortabel maakt om te dragen.

Bescherming tijdens ontspanning en zwemmen

Daarnaast kan je zwemmen in deze kleding en daarmee voorkom je verbranding terwijl je aan het ontspannen en ronddobberen bent in het zwembad of in de zee, bijvoorbeeld tijdens de zomervakantie. Het sneldrogende materiaal zorgt ervoor dat je niet lang met natte kleding rondloopt nadat je uit het water bent gekomen. Voor het hele gezin zijn er mogelijkheden, want de kleding is zowel voor kinderen als volwassenen gemaakt.

Geef een reactie