Wie zich verdiept in het fenomeen kloven, zal leren dat kloven zich op diverse plekken op het lichaam kunnen manifesteren, ook op plaatsen waar het daglicht niet komt. Wij beperken ons in voor het gemak en de toegankelijkheid maar even tot de variant op de handen en de voeten. De komen immers het meeste voor. En vaseline is het toverwoord.
Uitdroging van huid
Het is een kwaal die, of hij nou op voeten of handen voorkomt, in vrijwel de meeste gevallen door hetzelfde probleem wordt veroorzaakt, namelijk uitdroging van de huid. Dat maakt het een echte winterkwaal, zegt huisarts Mascha Bevers uit Westerpark. “Omdat binnen de verwarming aan is en buiten de lucht wat droger is, droogt de huid sneller uit. Dan barst hij ook sneller.” Dat kan heel pijnlijk zijn, legt ze uit. Zeker als de kloven diep zijn en gaan bloeden. “Hoe dieper de kloof, hoe groter de kans op infectie. Al zien we dat aan de handen niet heel vaak.”
Kloven op voeten
Bij voeten wel, daar is het probleem juist weer groter in de zomer, wanneer mensen meer op slippers lopen en de elementen, ‘de triggers van buitenaf’, een aanslag op de voeten kunnen doen. Zeker als mensen ook eelt op de hiel hebben, kunnen er makkelijker diepe kloven ontstaan. Bij handen is dat toch anders. Uitgezonderd mensen die heel intensief bouwen of sleutelen met hun handen, neem een automonteur, is eelt op de handen een stuk zeldzamer.
Toch kunnen daar ook heel nare kloven ontstaan. Er kan een eczeem aan ten grondslag liggen, maar het kan ook een praktische oorzaak hebben. Bevers legt uit dat mensen die heel veel hun handen wassen, of veel met hun handen in de schoonmaakmiddelen zitten, extra risico lopen.

Huishoudhandschoenen
Wie denkt dat hij of zij dan toch gewoon plastic huishoudhandschoenen aan kan trekken, heeft het mis, want ook die bevorderen uitdroging en daarmee dus ook kloofjesvorming.
Wie zich verdiept in het fenomeen kloven, zal leren dat kloven zich op diverse plekken op het lichaam kunnen manifesteren. Vaseline helpt.Maar wat dan? Ook hier geldt weer: smeren, smeren, smeren met vochtinbrengende crèmes. Liefst ongeparfumeerd, want je weet niet hoe je daarop reageert. De behandeling voor het gros, kortom, is een dot vaseline. En wrijven maar. Zeker zeven à acht keer per dag, als we de patiëntenwebsites mogen geloven.
Wat is vaseline?
Vaseline – ook wel vaseline petroleum jelly of petrolatum genoemd – is afkomstig van petroleum. Petroleum, of fossiele olie, ontstaat uit resten van plantaardig en dierlijk leven (plankton en algen), die blootgesteld zijn aan extreem hoge druk en temperatuur diep in de aardkorst. De vaseline die wij kennen, werd in 1872 ontdekt. Sindsdien is het een van de bekendste en meest gebruikte cosmetische ingrediënten. Door de vette structuur blijft het product ook goed op zijn plaats zitten. Bovendien is het erg stabiel en reageert de huid vrijwel nooit allergisch op de stof. Dit maakt vaseline heel geschikt voor de droge en gevoelige huid en bij huidproblemen waarbij de barrièrefunctie beschadigd is, zoals eczeem.