Met een pijntje grijpen we al snel naar de paracetamol, aspirine of ibuprofen. En is de pijn heviger dan zullen er weinig mensen zijn die wat zwaarders wat de arts voorschrijft af zullen slaan. Toch zijn pijnstillers vreselijk verslavend. Hoe voorzichtig moeten we zijn met pijnstillers?
Zware pijnstillers bevatten opiaten waardoor gewenning vrij vlug voor kan komen en het erg moeilijk maakt om er vanaf te komen. Meestal lukt dit niet zonder begeleiding. Door de vergelijkbare werking kan een opioïde pijnstiller verslaving lijken op een heroïne-verslaving.
Welke pijnstillers zijn verslavend?
- Paracetamol: hoewel dit een relatief veilige pijnstiller is, kun je er juist hoofdpijn van krijgen als je te vaak paracetamol gebruikt, waardoor je nog meer paracetamol gaat gebruiken en er mogelijk een paracetamol verslaving ontstaat;
- Opioïden (opiaten): voorbeelden van opioïden zijn codeïne, morfine, tramadol en oxycodon. Dit zijn verslavende pijnstillers waarbij hulp bij het afkicken nodig kan zijn;
- NSAIDs (non-steroidal anti-inflammatory drugs): ontstekingsremmers zonder steroïden die soms verslavend zijn, zoals naproxen, diclofenac en ibuprofen;
- Cannabinoïden zoals tetrahydrocannabinol (THC) en cannabidiol (CBD), waarvan nog niet bekend is hoe hoog het risico op verslaving exact is bij medicinaal gebruik.

Verslavend
Opiaten zijn verkrijgbaar als langzaamwerkende tabletten, snelwerkende pleisters die geleidelijk werkzame stoffen afgeven. Zodra opiaten je hersenen bereiken, verzachten ze je pijn. Tegelijk zorgen ze voor een gelukkig gevoel. Als je eraan gewend raakt en steeds op jacht gaat naar de euforie kan dat leiden tot een verslaving.
Symptomen verslaving pijnstillers
Wanneer ben je verslaafd aan pijnstillers? Je bent verslaafd aan medicijnen, zoals slaapmiddelen, pijnstillers of antidepressiva, op het moment dat je niet meer zonder kunt functioneren. Dit moment kan sneller komen dan je denkt. De symptomen:
- Je merkt dat je niet meer zonder de pillen kunt.
- Je wordt nerveus van het idee dat er onvoldoende pijnstillers in huis zijn.
- Je moet steeds vaker en sneller de pijnstillers innemen.
- Je merkt dat je nog meer pijnstillers nodig hebt om klachten te verminderen, of om in slaap te komen.
- Je gevoelens zijn afgestompt; je voelt nauwelijks negatieve én positieve emoties.
- Je bent moe en futloos.
- Als je probeert te stoppen, nemen de klachten toe en word je onrustig.
- Je ervaart ontwenningsverschijnselen als trillen, transpireren, misselijkheid, spierpijn, angst, prikkelbaarheid en rusteloosheid.
Meer dan zeventig procent van de drugsgerelateerde sterfgevallen is gelinkt aan opiaten.
Ontwenningsverschijnselen
Ontwenningsverschijnselen variëren van slapeloosheid tot misselijkheid. Ook kunnen opiaten ademhalingsproblemen en verstopping veroorzaken.
Verslaving voorkomen
Krijg je een opiaat voorgeschreven, stop dan zodra je kunt met het gebruik van de pijnstillers door steeds kleinere doseringen te nemen.
Afbouwen
Als je het erg moeilijk vindt om zelfstandig te stoppen met Oxycodon, Fentanyl, Morfine of andere pijnstillers, dan is een afbouwtraject bij de verslavingszorg een logische vervolgstap. Ook kan je huisarts je adviseren.