Verzadigd gevoel krijgen met eiwitten en vezels

Verzadigd gevoel

Wanneer je hebt gegeten wil je toch zeker een verzadigd gevoel hebben. Zeker als je wilt afvallen, want ben je niet verzadigd dan is de kans groot dat je gaat snaaien tussen de maaltijden door. En daar gaat het nu bij veel mensen mis.

Verzadigd gevoel

Een verzadigd gevoel na het eten is normaal en betekent dat je genoeg voedsel hebt gegeten om je lichaam te voorzien van de nodige energie en voedingsstoffen. Dit gevoel wordt veroorzaakt door het hormoon leptine dat wordt geproduceerd door vetcellen en het signaleert aan de hersenen dat het lichaam voldoende voedsel heeft gehad.

Eiwitten

Er zijn echter verschillende factoren die het gevoel van verzadiging kunnen beïnvloeden, waaronder het soort voedsel dat je hebt gegeten, de hoeveelheid voedsel die je hebt gegeten en de snelheid waarmee je hebt gegeten. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten kunnen je helpen langer vol te blijven en je verzadigingsgevoel te verhogen. De reden waarom eiwitten voor verzadiging zorgen is omdat het lichaam weet dat teveel eiwitten eten slecht is voor je.

Verzadigd gevoel

Teveel eiwitten eten

Teveel eiwit is voor mensen die niet bijzonder veel sporten zo’n 30% van de calorische inname. Dat komt neer op 150 gram eiwit voor een dieet met 2000 calorieën. Wanneer we eiwitten eten, worden ze afgebroken in aminozuren die ons lichaam nodig heeft voor groei en reparatie van weefsels. Maar als we te veel eiwitten eten dan ons lichaam nodig heeft, worden de overtollige aminozuren omgezet in vet of suiker en opgeslagen in het lichaam. Een hoge inname van eiwitten kan ook leiden tot een overbelasting van de nieren, omdat het lichaam meer stikstof moet uitscheiden dat afkomstig is van het metabolisme van aminozuren. Dit kan leiden tot uitdroging en nierproblemen.

Bovendien kan een dieet dat te veel eiwitten bevat, ten koste gaan van andere belangrijke voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft, zoals vezels, vitaminen en mineralen. Dus hoewel eiwitten belangrijk zijn voor een gezonde voeding, is het belangrijk om een gebalanceerde voeding te hebben en de aanbevolen hoeveelheid eiwitten te consumeren die overeenkomt met jouw leeftijd, geslacht en activiteitsniveau.

Vezels

Hetzelfde geldt voor vezels, zoals volkoren granen, groenten en bonen. Het is ook belangrijk om langzaam en bewust te eten, zodat je hersenen de tijd hebben om het signaal van verzadiging te ontvangen. Ons maag-darm kanaal is niet geschikt voor het eten van zeer grote hoeveelheden vezelrijke voeding zoals groente en fruit. Wil je meer vezels eten , roerbak dan je groente. Dit verteert gemakkelijker dan rauwe groente.

Paleodieet erg verzadigend

Het paleodieet bevat ongeveer 30% meer eiwit en ruim 20% meer vezels dan de Schijf van Vijf. Daarnaast bevat het veel meer van de meeste vitamines en mineralen.

Eiwitten en vezels zijn beide voedingsstoffen die de verzadiging bevorderen en ervoor kunnen zorgen dat je langer vol blijft na een maaltijd. Dit kan op zijn beurt leiden tot minder trek in snacks of tussendoortjes tussen de maaltijden door. Bovendien kan het Paleodieet ook de inname van bewerkte voedingsmiddelen en suikers beperken, wat kan helpen om de bloedsuikerspiegel stabieler te houden en pieken in de eetlust te voorkomen.

Het is echter belangrijk om op te merken dat de verzadigingseffecten van het Paleodieet kunnen variëren van persoon tot persoon. Sommige mensen kunnen zich verzadigd voelen en tevreden zijn met het eten van voedingsmiddelen die zijn toegestaan in het Paleodieet, terwijl anderen mogelijk meer koolhydraten of andere voedingsmiddelen nodig hebben om zich volledig verzadigd te voelen.

Afvallen met een verzadigend dieet

Het is mogelijk om af te vallen met het Paleodieet, vooral als je het combineert met een caloriebeperkt dieet en regelmatige lichaamsbeweging. Het Paleodieet richt zich op het eten van volwaardige, onbewerkte voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten, vezels, gezonde vetten, vitamines en mineralen. Door het elimineren van bewerkte voedingsmiddelen en suikers, kan het Paleodieet ook bijdragen aan het verminderen van de calorie-inname en het stimuleren van gewichtsverlies.

  • Zorg ervoor dat je elke hoofdmaaltijd minimaal twintig gram eiwit binnenkrijgt. Dat bereik je met 80 tot 120 gram vlees, vis of ei of met 100 gram noten
  • Eet dagelijks zo’n 500 tot 700 gram groente
  • Eet zo’n 300 tot 500 gram fruit per dag. Wanneer je dat doet zal je gemakkelijk een verzadigd gevoel krijgen. Een recente studie concludeerde dat het paleodieet een erg goede methode is om af te vallen en verklaarde dit doordat het paleodieet met minder calorieën voor verzadiging zorgt.

Meer lezen over het paleo dieet kan hier