Waarom je haar donkerder wordt naarmate je ouder wordt

donkerder

Wie tien mensen vraagt hun fotoalbum met babyfoto’s erbij te pakken zal zien dat veel blonde koppies inmiddels donkerder geworden zijn. Was jij als kind ook blond en heb je nu donkerder haar? Je bent niet de enige, en er is zelfs een wetenschappelijke verklaring voor!

Het is gebruikelijk dat de lichte haarkleur die mensen van Europese afkomst in hun jeugd hebben, tijdens de puberteit donkerder wordt. Dit komt doordat melanocyten, de cellulaire fabriekjes in onze huid, de productie van melanine verhogen, het pigment dat de haarkleur bepaalt. Hierdoor wordt blond haar geleidelijk aan donkerder.

Melanine bestaat voornamelijk uit de typen zwart-bruin en roodachtig feomelanine. De kleur van het haar ontstaat door de combinatie van deze pigmenten en de natuurlijke geelachtige kleur van keratine, het hoofdbestanddeel van haar. Als je haar weinig van deze pigmenten bevat, heb je blond haar.

Vaak is het goudblonde haar van tijdelijke aard, omdat hormonen na enkele jaren de productie van melanine stimuleren. Hoe precies dit proces verloopt, is nog niet volledig begrepen. Tientallen genen spelen een rol bij de productie van de pigmenten die onze haarkleur bepalen. Sommige van deze genen hebben aanvankelijk een minimale invloed, maar worden vermoedelijk geactiveerd door hormonale veranderingen tijdens de puberteit.

donkerder

Genen zorgen voor blond haar

Vooral in Scandinavië vind je mensen die zelfs op latere leeftijd nog steeds blond haar hebben. Dit wordt toegeschreven aan een genetische samenstelling die de aanmaak van eumelanine, wat resulteert in blijvend blond haar, onderdrukt. Het feit dat deze genetische variant voornamelijk voorkomt in gebieden waar ’s winters langdurige duisternis heerst, suggereert mogelijk een evolutionaire verklaring. De ontwikkeling van blond haar zou samenvallen met het ontstaan van een lichte huidskleur, die gunstig is voor de productie van vitamine D onder invloed van zonlicht.

In België zien de meeste blonde kinderen hun haar elk jaar donkerder worden naarmate ze ouder worden. Op het eerste gezicht lijkt er niets aan de hand. Desalniettemin betreuren veel mensen deze kleurverandering, getuige de grote vraag naar producten om het haar te blonderen. Ze zullen dit echter niet openlijk toegeven, zeker niet in het bijzijn van kinderen. Maar waar komt die drang naar blond haar vandaan?

Het merendeel van de wereldbevolking heeft van nature bruin of zwart haar. Als je blond haar hebt, val je meer op. Zou dat de reden zijn voor deze wens? Dat blijft speculatie. Het begrijpen van trends in schoonheid en mode is misschien nog complexer dan het ontrafelen van de genetica die ten grondslag ligt aan haarkleur.

Geef een reactie