Waarom vakantie belangrijk is voor je gezondheid

Vakantie

Rennen, altijd een stampvolle agenda en snakken naar een vrij uurtje niets doen. Voor veel mensen is dit een steeds terugkomende constatering. Mensen die zich in zo’n ratrace bevinden, worden vaak opgeslokt door hun dagelijkse verplichtingen, carrière-ambities en sociale verwachtingen, waardoor ze weinig tijd hebben voor ontspanning, reflectie of persoonlijke ontplooiing. Tijd voor vakantie!

Leven in een ratrace

In een ratrace streven mensen voortdurend naar het bereiken van doelen zoals carrièresucces, financiële welvaart en materiële verwerving. Dit kan leiden tot stress, burn-out en het gevoel van geleefd te worden, waarbij het individu het gevoel heeft dat ze vastzitten in een eindeloze cyclus van werk en verantwoordelijkheden zonder echt te genieten van het leven. De term “ratrace” impliceert dat mensen soms als knaagdieren in een rad vastzitten, waarbij ze veel energie en inspanning steken in het draaien van het rad, maar weinig vooruitgang boeken of echt voldoening ervaren.

Levensstijl aanpassen

Om aan de ratrace te ontsnappen, is het belangrijk om bewuste keuzes te maken over je levensstijl, prioriteiten en waarden. Het kan betekenen dat je je richt op het vinden van balans tussen werk en vrije tijd, het stellen van realistische doelen, het nastreven van persoonlijke interesses en het prioriteren van welzijn en gezondheid boven louter materiële verwerving. En daarom is het belangrijk om zo nu en dan vakantie te nemen.

Vakantie

Elke dag weer in de file naar het werk, dezelfde gezichten tijdens de koffiepauze, en vervolgens dezelfde taken uitvoeren. Ongeacht hoeveel voldoening iemand uit zijn of haar werk haalt, lijken veel werkdagen doorgaans op elkaar. Vakantie doorbreekt deze sleur, deze gebruikelijke situatie waar we aan gewend zijn geraakt.

Het doorbreken van deze dagelijkse routine stelt je in staat om met een frisse blik naar je werk te kijken. Dit kan leiden tot nieuwe ideeën en een hernieuwd perspectief. Het interessante is dat dit niet per se betekent dat je beslist op reis moet gaan als je vakantie hebtt. Het draait erom dat je je kan onttrekken aan de alledaagse activiteiten, zelf keuzes kan maken over wat te doen en er plezier aan beleeft.

vakantie

Tien redenen waarom vakantie belangrijk is

  1. Stressvermindering: Vakantie geeft je de mogelijkheid om te ontsnappen aan de dagelijkse stress en verantwoordelijkheden. Het kan helpen om op te laden en je geest te ontspannen, waardoor stress wordt verminderd.
  2. Verbeterde geestelijke gezondheid: Tijd weg van het dagelijkse leven kan leiden tot een betere geestelijke gezondheid. Vakantie geeft je de kans om je gedachten te verfrissen, negatieve patronen te doorbreken en je humeur te verbeteren.
  3. Persoonlijke groei: Reizen en nieuwe ervaringen opdoen tijdens een vakantie kunnen je horizon verbreden en je nieuwe perspectieven bieden. Dit kan leiden tot persoonlijke groei, verhoogde creativiteit en verbeterde probleemoplossende vaardigheden.
  4. Ontspanning en herstel: Vakantie biedt je de mogelijkheid om te rusten en je lichaam te herstellen. Het kan helpen om fysieke vermoeidheid te verminderen en je energieniveaus te vernieuwen.
  5. Kwaliteitstijd met dierbaren: Vakantie biedt vaak de gelegenheid om quality time door te brengen met familie, vrienden of geliefden. Dit kan de banden versterken, sociale connecties verbeteren en positieve emoties stimuleren.
  6. Cognitieve verbetering: Het verkennen van nieuwe omgevingen, culturen en activiteiten kan je cognitieve functies stimuleren. Het helpt bij het ontwikkelen van aanpassingsvermogen, leervermogen en het vermogen om nieuwe situaties het hoofd te bieden.
  7. Verhoogde creativiteit: Het ervaren van nieuwe indrukken en omgevingen kan je creativiteit stimuleren. Je krijgt nieuwe inspiratie en ideeën die je in je dagelijks leven kunt toepassen.
  8. Vermindering werkstress: Vakantie biedt een broodnodige pauze om te voorkomen dat werkgerelateerde stress zich opstapelt. Helaas kan een vakantie langdurige werkstress niet oplossen en een naderende burn-out niet tegengaan. Hier zijn structurele oplossingen voor nodig; oplossingen voor de lange termijn. Bijvoorbeeld de werkdruk verlagen of de kennis van de medewerker verhogen.
  9. Verbeterde productiviteit: Een goed uitgeruste en ontspannen geest is over het algemeen productiever. Na een vakantie kunnen mensen vaak met een frisse blik en hernieuwde energie naar hun werk terugkeren.
  10. Positieve herinneringen: Vakantie creërt blijvende herinneringen en positieve ervaringen. Deze herinneringen kunnen je in moeilijke tijden troost bieden en je humeur verbeteren.

Minder vaak ziek in de vakantie

Het heeft nog meer voordelen. Het verkleint de kans op ziek worden. Ook verlaagt het de kans op hart– en vaatziekten. Dit lijkt te komen doordat mensen geen verplichtingen en meer rust hebben. Daarnaast zijn veel mensen tijdens hun vakantie meer buiten, wat ook bijdraagt aan het minder snel ziek worden. Een Fins onderzoek van de Europese Vereniging voor Cardiologie laat zelfs zien dat de rust ons leven kan verlengen.

Meer beweging tijdens de vakantie

Het verschilt natuurlijk per persoon, maar sommige mensen bewegen meer tijdens hun vakantie. Lopend naar de bakker, fietsen door de natuur, een paar baantjes trekken in het zwembad of een wandeltour door de stad. Zo kan het dat je op vakantie al snel meer beweegt dan tijdens een werkdag.

vakantie

Hoe vaak moet je vakantie nemen en hoe lang?

Uit onderzoek blijkt dat het beter is om meerdere keren per jaar vrij te nemen, in plaats van alle verlofdagen in één keer op te nemen. Volgens de Vlaamse psychologe Fanya Verhenne is één week vakantie niet voldoende. Wil je echt tot rust komen, dan heb je minimaal acht dagen nodig om bij te komen en niet met je werk bezig te zijn. Na de achtste dag kun je alles pas loslaten en de stress van je afschudden. Daarbij is het wel belangrijk dat je ervoor zorgt dat je daadwerkelijk tot rust kan komen. Ga je op vakantie? Plan dan niet alles vol maar neem ook de tijd om even niks te doen.

Geef een reactie