Waarom zweten mensen. Wat kun je doen tegen de geur

zweten

Klotsende oksels, een natte rug of voorhoofd en klamme handjes. We zweten wat af met zijn allen. Het klinkt vies, maar toch is zweten ontzettend belangrijk. Het bestaat bijna geheel uit water. 0,2 tot 1 procent van zweet wordt gevormd door mineralen en enkele andere stofjes.

Waarom is zweten belangrijk?

Zweten is belangrijk voor het lichaam omdat het een natuurlijk proces is dat helpt bij de regulering van de lichaamstemperatuur. Hieronder lees je waarom zweten belangrijk is:

  1. Koeling van het lichaam: Een van de belangrijkste functies van zweten is het reguleren van de lichaamstemperatuur. Wanneer het lichaam oververhit raakt door bijvoorbeeld lichamelijke inspanning of warme omgevingen, begint het zweten. Het zweet verdampt van de huid, wat warmte onttrekt aan het lichaam en zorgt voor afkoeling.
  2. Uitscheiding van afvalstoffen: Zweten is een manier waarop het lichaam bepaalde afvalstoffen, zoals zouten en kleine hoeveelheden toxines, kan uitscheiden.
  3. Huidverzorging: Zweet helpt de huid gehydrateerd te houden en kan ook bijdragen aan het verwijderen van onzuiverheden en dode huidcellen.
  4. Immuniteit: Er zijn aanwijzingen dat zweten antimicrobiële eigenschappen heeft en het lichaam kan helpen zich te verdedigen tegen bepaalde bacteriën en virussen.
  5. Bloedcirculatie: Zweten kan de bloedcirculatie bevorderen, waardoor zuurstof en voedingsstoffen beter door het lichaam worden verspreid.

Hoeveel zweet je per dag

De hoeveelheid zweet die een persoon per dag produceert, varieert sterk en is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder genetica, leeftijd, geslacht, lichaamsbeweging, klimaat, voeding en gezondheidstoestand. Gemiddeld genomen wordt geschat dat een persoon tussen de 0,5 en 1,5 liter zweet per dag produceert. Dit kan echter sterk variëren. Tijdens intensieve lichaamsbeweging of in warme omstandigheden kan een persoon veel meer zweten om de lichaamstemperatuur te handhaven. Het is belangrijk om gehydrateerd te blijven en voldoende vocht in te nemen, vooral tijdens periodes van verhoogde zweetproductie.

Waar heb je zweetklieren

Zweetklieren zitten overal op je huid. Je hebt twee soorten: eccriene zweetklieren en apocriene zweetklieren. Eccriene zweetkliertjes zitten echt overal op je lichaam, maar vooral in je handpalmen, voetzolen en voorhoofd.Krijg je het te warm dan gaan deze klieren aan het werk. Zij zorgen ervoor dat je huid afkoelt. Klamme handen omdat je nerveus bent? Dat komt door de eccriene zweetkliertjes.

Apocriene zweetklieren bevinden zich voornamelijk in gebieden met veel haarfollikels, zoals de oksels en het genitale gebied. Deze zweetklieren zijn pas actief tijdens de puberteit en lijken betrokken te zijn bij emotioneel zweten en feromoonproductie. Het zweet dat door apocriene zweetklieren wordt geproduceerd, bevat vetten en eiwitten en heeft de neiging onaangenaam te ruiken wanneer het wordt afgebroken door bacteriën op de huid, in tegenstelling tot het geurloze zweet van eccriene zweetklieren.

zweten

Helpt deodorant als je zweet?

Deodorant heeft alleen effect op een droge, schone huid. Wanneer je al bezweet bent, of je kleding is vies, dan is ‘even bijspuiten’ zinloos. Ook heeft het geen zin om deodorant aan te brengen wanneer je net met vochtige oksels uit de douche bent gekomen.

Tips om deodorantvlekken uit je kleding te krijgen

Wat kun je doen om een zweetgeur tegen te gaan?

  • Gebruik ph-neutrale zeep om de bacteriën die de geur veroorzaken tegen te gaan
  • Je kunt antitranspirant gebruiken in plaats van gewone deo. Zeker als je veel zweet. Normale deodorant verbloemt alleen de geur. Antitranspiranten bevatten ingrediënten zoals aluminiumzouten die de zweetklieren tijdelijk kunnen afsluiten en de productie van zweet verminderen.
  • Ga sporten. Dat klinkt misschien heel raar, want van sporten ga je juist zweten. Maar je kunt zo wel je conditie verbeteren waardoor je hartslag lager zal worden. Met een lagere hartslag zweet je minder snel.
  • Draag ademende kleding: Kies kleding gemaakt van natuurlijke materialen zoals katoen, linnen of zijde, omdat deze materialen de huid laten ademen en vocht helpen afvoeren.
  • Douchen en goede hygiëne: Regelmatig douchen kan helpen bij het verwijderen van bacteriën en geuren die zich kunnen ontwikkelen als gevolg van zweten. Gebruik een antibacteriële zeep.
  • Verander je dieet: Sommige voedingsmiddelen en dranken kunnen zweten veroorzaken of verergeren. Beperk bijvoorbeeld het gebruik van cafeïne, kruidig voedsel en alcohol.
  • Blijf gehydrateerd: Voldoende water drinken kan helpen bij het reguleren van de lichaamstemperatuur en zweten verminderen.
  • Vermijd stress: Stress en angst kunnen overmatig zweten veroorzaken. Probeer stress te verminderen door ontspanningstechnieken zoals meditatie of yoga.
  • Koel blijven: Vermijd warme omgevingen en zorg ervoor dat je voldoende frisse lucht hebt. Gebruik indien nodig ventilatoren of airconditioning.
  • Regelmatige lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het verbeteren van de algehele gezondheid en het verminderen van overmatig zweten.

Overmatig zweten

Veel of overmatig zweten kan hinderlijk zijn in het dagelijks leven. Overmatig zweten wordt ook wel hyperhidrose genoemd. . Als je je zorgen maakt over overmatig zweten, is het verstandig om eens een arts te raadplegen.

Geef een reactie