Wakker worden met hoofdpijn. De oorzaak en oplossing

Je hebt geen drup alcohol gehad,  maar toch word je ’s ochtends wakker met hoofdpijn alsof je een kater hebt. Hoe komt dat en wat kun je eraan doen? Tips van een slaapexpert. Er zijn veel oorzaken voor hoofdpijn in de ochtend.

Slaapapneu

Een andere veel voorkomende oorzaak van ochtendhoofdpijn is slaapapneu, dat vaak gepaard gaat met snurken en vaak wakker worden ‘s nachts. Bij slaapapneu stop je in de slaap meerdere keren met ademen waardoor het zuurstofgehalte in je bloed zakt. Tegelijkertijd neemt de zuurstof toe waardoor er hoofdpijnklachten kunnen optreden. Als slaapapneu eenmaal is vastgesteld en behandeld, vaak met een apparaat voor continue positieve luchtwegdruk of een speciale mondbeugel, gaat de hoofdpijn meestal over. Mensen met overgewicht hebben vaker last van slaapapneu. Zij krijgen eerst het advies om proberen af te vallen.

Migraine en stress

Ook migraine kan ochtendhoofdpijn geven. Hoe ouder je wordt, hoe meer migraine opschuift naar de ochtend. Migraine is gevoelig aan allerhande veranderingen van bioritme. Slaaptekort kan dus een trigger zijn, maar het is geen erkende oorzaak. Je niet goed voelen staat dan veel meer op de voorgrond en daar kan milde hoofdpijn bij horen, maar het is niet zo dat je hersenen dan pijn gaan doen. Stress als dusdanig veroorzaakt geen hoofdpijn, maar voor iemand die gevoelig is voor hoofdpijn kan het wel een trigger zijn.

Wakker worden met hoofdpijn

Pijnstilling

Mensen grijpen steeds vaker naar pijnstillers. Sommige mensen krijgen door deze pijnstillers of maagzuurremmers ’s ochtends hoofdpijn. Dat heeft met deels ook te maken dat de pijnstillers tegen de ochtend beginnen uit te werken.

Tandenknarsen

Wanneer je door een afwijking in de kaak of andere reden, vaak in de nacht met de tanden knarst, heb je ook kans op hoofdpijn wanneer je wakker wordt. Dat geeft last in het kaakgewricht en dat kan naar het hoofd uitstralen. Een speciale nachtbeugel tegen het tandenknarsen kan dan soelaas bieden.

Cafeïne

Er wordt vaak gezegd dat wanneer je veel koffie drinkt, je behoefte aan cafeïne in de ochtend last kan krijgen van hoofdpijn. Al twijfelen deskundigen wel of deze wel in het rijtje thuishoort. Cafeïne zit ook in pijnstillers om de hoofdpijn te veranderen. “De ‘onttrekkingshoofdpijn’ bij gebrek aan koffie zullen mensen eerder in de loop van de dag ervaren, maar je wordt daar niet direct met hoofdpijn waker van. Wanneer je veel koffie drinkt, zullen de bloedvaten samentrekken waardoor er hoofdpijn kan ontstaan.

Cafeïne vind je overigens niet alleen terug in koffie. Cola – ook de zerovariant – en bepaalde pijnstillers bevatten ook cafeïne. En ook chocolade en veel soorten thee bevatten ook dezelfde eigenschappen als cafeïne.

Oplossing en pijnstilling

Er is niet één oplossing voor hoofdpijn in de ochtend. Leef zo gezond mogelijk. Meer sporten en bewegen zorgt ervoor dat de bloedvaten minder snel samenknijpen. Vermijd overdag cafeïnehoudende en alcoholische dranken en probeer stress te vermijden. Wacht ook niet te lang om een pijnstiller te pakken. Neem altijd binnen een half uur een pijnstiller. Heb je dat heel vaak nodig, is het wel beter om de oorzaak eens te laten onderzoeken.

Geef een reactie