Wat doet een maand geen alcohol met je lichaam?

Veel mensen laten in januari de alcohol staan. Soms omdat ze meedoen aan Dry January, soms omdat ze even een pauze nodig hebben na de feestdagen en soms ook voor langer omdat ze hun leefstijl willen veranderen. Wil jij ook graag het bier en de gin-tonics laten staan, dan zijn dit de duidelijkste voordelen van die alcoholvrije maand. En misschien bevalt het je wel zo goed, dat je de alcohol vaker laat staan.

Stress

Veel mensen denken dat een drankje drinken een ontspannend effect heeft. Toch wekt alcohol juist stress op. Drank lijkt misschien een oplossing voor gespannen gevoelens, maar is dat niet. Stress wordt veroorzaakt door een hormoon: cortisol. Dat hormoon zorgt ervoor dat de hartslag omhoog gaat en de bloeddruk stijgt. Maar cortisol wordt afgebroken door de lever. Dit duurt gemiddeld twee dagen. Je kunt dus lang last houden van stress. 

Het is zelfs volgens hoogleraar neuropsychofarmacologie en auteur van het boek Drankje?, David Nutt, zo dat alcohol stresshormonen zo stimuleert dat het depressiviteit kan verergeren. Dit komt volgens David Nutt door schade die wordt aangericht aan de hypothalamus, het deel van de hersenen dat je hormonen regelt. Stop je met drinken dan zal je humeur eerst verslechteren, maar na een week of twee zit je mentale gezondheid weer in de lift.

alcohol

Slapen

Een slaapmutsje voor je onder de wol kruipt? Geen goed idee. Je valt misschien wel sneller in slaap omdat de alcohol de hersenactiviteit vertraagt, maar zodra dat effect is uitgewerkt heeft het een negatieve invloed op je slaappatroon. Eerst slaap je namelijk diep, maar daarna slaap je veel lichter.Dat bleek uit een onderzoek van de universiteit van Melbourne. Wedden dat je nog nooit zo goed geslapen hebt als tijdens een maand zonder alcohol?

Gezonde kleur

Van alcohol krijg je een grauwe huid met onzuiverheden, omdat alcohol uitdrogend werkt. Dus ook voor je huid. Door voldoende water te drinken en dat glas wijn te laten staan, zal je zien dat je huid er opmerkelijk op vooruit gaat. Wie veel drinkt, krijgt bijvoorbeeld rode wangen of een rode neus, doordat de bloedvaten minder goed functioneren. Dit kan nu ook herstellen.

De rode kleur op je wangen na het drinken van alcohol is een gevolg van vasodilatatie. Dit is een verwijding van de bloedvaten onder de huid. Daar komt nog bij dat alcohol vochtafdrijvend is, waardoor je lichaam uitdroogt. En ook zorgt drank ervoor dat je rimpeltjes krijgt. Stop je met de alcohol dan zal na een maand je huid mooier zijn. Dan maar een 0.0 drinken.

Je valt af

Een licht biertje bevat 113 calorieën. Je moet 25 minuten wandelen om het er weer af te krijgen. Een glas rode wijn is goed voor 123 calorieën en een donker biertje telt 160 calorieën. Met deze rekenmachine check je hoeveel calorieën er in alcoholische dranken zitten. We kunnen alvast verklappen: het zijn er behoorlijk veel. Door geen alcohol te nemen krijg je dus minder calorieën binnen. Moet je wel zorgen dat je geen calorierijke vervangers neemt.

alcohol

Je wordt minder snel ziek

Wie veel drinkt, heeft een zwakkere gezondheid. Alcohol verstoort volgens voorlichtingsorganisatie Jellinek de werking van de goede bacteriën in onze darmen behoorlijk. Daardoor duurt het langer voordat aanvallen van virussen en infecties worden herkend door jouw lichaam en de cellen beginnen met de tegenaanval.

Hoge bloeddruk

Onderzoek naar de effecten van alcohol op je bloeddruk heeft aangetoond dat bingedrinken ( lees 3 à 4 drankjes per keer) de bloeddruk tijdelijk tot een dag kan verhogen, terwijl overmatig drankgebruik kan zorgen voor een hoge bloeddruk op lange termijn. Stop je met alcohol dan zou je bloeddruk na een dag of 3 lager moeten zijn.

Kanker

Alcohol kan verschillende soorten kanker veroorzaken.

  • Er is overtuigend bewijs dat het drinken van alcohol het risico verhoogt op kanker in de mond, de keelholte, het strottenhoofd, de slokdarm, de dikke darm/endeldarm, de lever en de borst.
  • Alcohol speelt waarschijnlijk ook een rol in het ontstaan van maagkanker.
  • Er zijn eerste aanwijzingen dat het drinken van alcohol het risico op long-, alvleesklier- en huidkanker verhoogt, maar de bewijskracht is nog niet sterk genoeg om dit met zekerheid te kunnen zeggen

Je wordt sneller zwanger

Wie een kinderwens heeft, heeft er al helemaal baat bij om alcohol even af te zweren. Alcoholgebruik heeft namelijk een invloed op je vruchtbaarheid. Zo zou het bij vrouwen de eisprong afremmen, het transport van zaadcellen verstoren en ook de rijping van de eicel belemmeren.

Geef een reactie