Vitamine K is een in vet oplosbare vitamine die een belangrijke rol speelt in verschillende lichaamsfuncties, met name bij de bloedstolling en de botgezondheid. Er zijn twee vormen van vitamine K: vitamine K1 (fylloquinon) en vitamine K2 (menaquinonen).
Vitamine K1
Vitamine K1 wordt voornamelijk aangetroffen in groene bladgroenten, zoals boerenkool, spinazie, broccoli en kool. Het wordt opgenomen in de lever en speelt een essentiële rol bij de vorming van stollingsfactoren, eiwitten die nodig zijn voor de bloedstolling.
Vitamine K2
Vitamine K2 daarentegen wordt geproduceerd door bacteriën in de darmen en is ook aanwezig in bepaalde dierlijke producten, gefermenteerde voedingsmiddelen en sommige gefermenteerde sojaproducten. Vitamine K2 is betrokken bij de regulatie van calcium in het lichaam en de gezondheid van de botten. Het helpt bij de opname van calcium in de botten en voorkomt dat het zich ophoopt in de bloedvaten, wat gunstig kan zijn voor de cardiovasculaire gezondheid.
Waar zit vitamine K2 in
Vitamine K2 is te vinden in vet vlees, lever en ander orgaanvlees. Ben je vegetariër of veganist dan heb je daar niets aan. Gelukkig kan ons lichaam vitamine K1 deels omzetten in K2, al is dit proces niet bijzonder efficiënt. Gelukkig kun je het altijd aanvullen met een supplement.
Wat doet vitamine K2?
De vitamine ondersteunt de bloedstolling, maar activeert ook de eiwitten die onze calciumhuishouding helpen reguleren. Dit betekent dat het bijdraagt aan de verkalking van onze botten en kalkafzetting in de bloedvaten tegengaat. Kalkafzetting in de bloedvaten rondom het hart is een grote risicofactor bij hartaanvallen.
Vitamine K1 en K2 worden vaak onder de algemene noemer Vitamine K geschaard, maar uit onderzoek is gebleken dat alleen vitamine k2 een regulerende effect heeft. En ook wordt gezegd dat het een bijdrage kan leveren aan een gezond gebit. Maar daar moet nog verder onderzoek naar gedaan worden.
Onderzoek naar vitamine K2
Onderzoek heeft zich de afgelopen jaren uitgebreid en heeft interessante bevindingen opgeleverd met betrekking tot de rol van deze vitamine in de gezondheid. Hier zijn enkele belangrijke onderzoeksgebieden en bevindingen:
- Botgezondheid: Verschillende studies hebben aangetoond dat vitamine K2 een positieve invloed kan hebben op de botgezondheid. Het speelt een rol bij de opname van calcium in de botten en helpt bij het voorkomen van botverlies. Onderzoek suggereert dat de vitamine het risico op botbreuken kan verminderen, vooral bij postmenopauzale vrouwen.
- Hart- en vaatziekten: Er is groeiend bewijs dat de vitamine gunstige effecten kan hebben op de gezondheid van het hart en de bloedvaten. Het wordt verondersteld te helpen bij het voorkomen van verkalking van de bloedvaten door calciumafzettingen in de vaatwand te verminderen. Dit kan het risico op hart- en vaatziekten, zoals arteriosclerose en hartinfarct, verminderen. Hoewel het onderzoek nog in een vroeg stadium is, zijn de resultaten veelbelovend.
- Diabetes en insulineresistentie: Sommige studies hebben gesuggereerd dat vitamine K2 een rol kan spelen bij het verbeteren van de insulinegevoeligheid en het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Dit kan gunstig zijn voor mensen met diabetes type 2 of insulineresistentie. Meer onderzoek is echter nodig om deze verbanden te bevestigen.
- Gezondheid van de hersenen: Hoewel er beperkt onderzoek is gedaan naar vitamine K2 en de hersengezondheid, zijn er enkele aanwijzingen dat het een beschermende rol kan spelen bij neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer. Verdere studies zijn nodig om deze mogelijke relatie te bevestigen.
Wanneer moet je supplementen nemen?
Het nemen van een vitamine K2-supplement kan een overweging zijn in bepaalde situaties. Hier zijn enkele redenen waarom mensen ervoor kiezen om vitamine K2 als supplement te nemen:
- Onvoldoende inname: Mensen die een beperkt dieet volgen, zoals veganisten of mensen met bepaalde voedselbeperkingen, kunnen mogelijk niet voldoende vitamine K2 binnenkrijgen via voeding. Het nemen van een supplement kan helpen om ervoor te zorgen dat ze voldoende vitamine K2 krijgen.
- Specifieke gezondheidsdoelen: Sommige mensen nemen vitamine K2-supplementen vanwege de potentiële voordelen voor de botgezondheid, hart- en vaatziekten of andere gezondheidsvoordelen die ermee geassocieerd worden. Als iemand bijvoorbeeld een verhoogd risico heeft op osteoporose of hart- en vaatziekten, kan het nemen van een supplement de gewenste extra ondersteuning bieden.
- Slechte opname: Sommige aandoeningen of medicijnen kunnen de opname van vitamine K2 uit voedsel belemmeren. In dergelijke gevallen kan een supplement helpen om ervoor te zorgen dat voldoende vitamine K2 beschikbaar is voor het lichaam.
Het is echter belangrijk op te merken dat vitamine K2-supplementen niet voor iedereen nodig zijn. In de meeste gevallen kan een evenwichtige voeding met voldoende inname van vitamine K2-rijke voedingsmiddelen, zoals gefermenteerde producten, eieren, vlees en bepaalde kazen, voldoende zijn om aan de behoeften te voldoen. Het is altijd raadzaam om een zorgverlener te raadplegen voordat je besluit om vitaminesupplementen in te nemen, inclusief vitamine K2, om te bepalen of het geschikt is voor jouw specifieke situatie.
Tekort aan vitamine k
Pasgeboren baby’s krijgen na de geboorte extra vitamine K. Baby’s die borstvoeding krijgen, hebben de eerste 12 weken 150 microgram aan vitamine K-druppels nodig. ,,Volwassenen die langdurig antibiotica gebruiken kunnen ook vitamine K-tekorten krijgen, met mogelijk een vertraagde bloedstolling tot gevolg”, meldt het Voedingscentrum.
In de praktijk komt een teveel van deze vitamine niet voor, en levert voor zover bekend ook geen schadelijke effecten op. Mensen die bloedverdunners of antistollingsmiddelen gebruiken, moeten wel oppassen met vitamine K-pillen met meer dan 100 microgram vitamine K.