Heb jij ook het gevoel dat er geen einde komt aan de winter. Iemand met een winterdepressie voelt zich vaak iedere herfst en winter erg somber en moe. Ook zijn er andere depressieve klachten. In het voorjaar verdwijnen deze klachten weer. Hier lees je tips om van die nare winterdip af te komen.
SAD
Januari wordt door veel mensen een niksige maand gevonden. De feestdagen zijn geweest en het voorjaar is nog mijlenver weg. En dus ontstaat de winterdip. Ongeveer 3 op de 100 mensen in Nederland heeft last van een winterdepressie. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en kan op alle leeftijden voorkomen. Deze zware depressie wordt ook wel SAD (Seasonal Affective Disorder) genoemd.
Winterdepressie
Hoe ontstaat de winterdepressie? In de herfst en de winter is het daglicht zwakker. Ook is het minder lang licht en de zon komt later op. Dit kan ervoor zorgen dat iemand zich wel eens somber voelt en meer behoefte heeft aan slapen en eten. Dit noemen we ook wel een winterdip of de ‘winterblues’. Als deze klachten ieder jaar weer terugkomen en er zijn ook nog andere depressieve klachten dan kan er sprake zijn van een winterdepressie.
Er zijn aanwijzingen dat daglicht impact heeft op de productie van de stemmingsregulerende neurotransmitter serotonine, zodat in de zomer een overschot en in de winter een tekort kan ontstaan. Het vermoeden is is dat mensen met SAD heftiger reageren op deze serotonineschommelingen. Ook melatonine, dat ons slaperig maakt zodra het donker wordt, speelt hier een rol. Hoe korter de dagen, hoe meer slaaphormoon we aanmaken.

Wie krijgt er last van?
Het is lang niet zo dat iedereen last krijgt van een winterdip of winterdepressie. En ook ligt het niet alleen aan de hoeveelheid daglicht die we krijgen. Uit een onderzoek is gebleken dat SAD onder mensen met blauwe ogen aanzienlijk minder vaak voorkwam dan bij mensen met een donkere oogkleur. Blauw pigment zorgt ervoor dat er meer licht het netvlies bereikt, zodat er in de winter meer serotonine wordt aangemaakt. Het is dan ook aannemelijk dat de blauwe oogkleur in de noordelijke regionen is ontstaan om het lichaam beter te weren tegen stemmingswisselingen.
Ook vrouwen hebben veertig procent meer kans op SAD-klachten. Vaak komt het voor bij vrouwen tussen de twintig en vijftig jaar. SAD stimuleert je om meer te slapen en calorierijk te eten, wat vroeger hielp om energie te besparen en genoeg gewicht vast te houden om nageslacht te produceren en de koude winters te overleven. Na de overgang neemt de kans op SAD af.
Symptomen van een winterdip
Als je somber en moe bent, hunkert naar koolhydraatrijke voeding en het liefst alleen bent zou je wel eens last kunnen hebben van en winterdip. Er is sprake van een winterdepressie als je last hebt van slopende symptomen die het vrijwel onmogelijk maken om normaal te functioneren.
Iemand met een winterdepressie heeft vaak last van:
- moe zijn
- erg somber zijn (depressief)
- veel (willen) slapen
- veel (willen) eten, vooral zoet eten en eten met veel koolhydraten
- aankomen in gewicht
- minder zin hebben in het ondernemen van activiteiten
- minder zin hebben in sociaal contact

Wat kun je doen tegen een winterdip?
Ga niet met je hoofd onder het dekbed liggen wachten tot de winter voorbij is. Er zijn gelukkig simpele manieren om je humeur weer een boost te geven.
- Ga naar buiten! Drie keer per week een half uurtje wandelen kan je al helpen
- In IJsland komt de winterdepressie weinig voor terwijl daar veel minder licht is. Het zou kunnen dat dat komt omdat daar veel vette vis op tafel komt. Vette vis is rijk aan omega 3-vetzuren. Eet jij niet een keer per week vette vis, dan kun je een omega 3-supplement nemen.
- Een dosis vitamine D is ook voor iedereen aan te bevelen. D3 is dan het beste voor je humeur.
- Spreek eens af met vrienden of familieleden. We snappen dat je daar geen zin in hebt, maar van alleen zijn ga je je niet beter voelen.
- Lichttherapie kan helpen
Helpen deze tips niet, ga dan naar je huisarts. Die kan je eventueel doorverwijzen of medicatie voorschrijven. Al zal hij of zij dat laatste niet zo snel doen.
Hier lees je meer tips!