Wat is TRX? En waar is het goed voor?

TRX

Aan de slag met TRX. Leuk! En geschikt voor iedereen. Misschien heb je die lange banden al eens zien hangen in de sportschool of heb je er al eens iemand enthousiast over horen vertellen. Hoog tijd om zelf eens kennis te maken met total body resistance. 

Wat is TRX?

De banden die je aan de muren ziet hangen zijn een geweldige trainingstool. De banden zijn gemaakt van nylon en de lussen van rubber. Die lussen zijn voor je handen en voeten en ontwikkelt om je buikspieren en je rompstabiliteit  te trainen.  TRX is uitgevonden door een voormalige marinier om de mensen fit te houden. Je kunt namelijk je hele lichaam trainen zonder apparaten en gewichten. Heel simpel. Je hangt de banden aan de muur, een deur of stevige boom en daar werken aan je balans, flexibiliteit en stabiliteit. 

Hoe werkt TRX?

Het is allereerst erg belangrijk dat je de oefeningen goed uitvoert. We adviseren je dan ook om eerst de oefeningen door te nemen met een personal trainer of van een sportinstructeur in de sportschool. Je leert dan hoe je je ‘core’ aanspant, je de banden strak houdt en de juiste houding aanneemt. Heb je de basis onder de knie dan kun je zelf aan de slag. Houd je wel aan de bijgesloten instructies. Je wilt namelijk niet een flinke smak maken omdat je hem niet goed bevestigd hebt. 

Door de banden te verstellen of je houding aan te passen, train je je lichaam van top tot teen. Ook ideaal als ondersteuning bij oefeningen als lunges of squats.  Maar ook bij opdrukken kun je de TRX gebruiken. Je doet dan je voeten in de lussen. Zo bewaar je misschien beter je evenwicht. Ook kun je met je handen de lussen vastpakken zodat je je triceps kunt trainen. Wil je een strak lijf dan is TRX daar zeer geschikt voor.

TRX

Voordelen

  • Je buik wordt er strakker van
  • Je houding wordt beter
  • Je kunt het combineren me HIIT training ( Trainingen op hoge intensiteit ). Dit maakt je cardiosessie interessanter
  • Ben je geblesseerd en aan het herstellen dan zijn trx-oefeningen ook erg geschikt
  • Je kunt veel variëren 

Voor wie is TRX?

TRX is voor iedereen leuk. Voor veel oefeningen gebruik je wel je romp dus heb je rugklachten dan kan het lastig zijn. Ben je onder behandeling van een therapeut overleg dan eerst of TRX wel geschikt voor jou is.  Je kunt je oefeningen natuurlijk altijd afstemmen op jouw niveau. Beginners moeten wel eerst rustig starten en kunnen de moeilijkheidsgraad langzaam opvoeren.

Je zult merken dat je met hardlopen, zwemmen, tennis en fietsen ook voordelen hebt als je trx hebt gedaan.

Geef een reactie