Wat is vitamine C? Waarom is het belangrijk?

Vitamine C, ook bekend als ascorbinezuur, is een essentiële voedingsstof die een vitale rol speelt in het behouden van een goede gezondheid. Het is een in water oplosbare vitamine die niet in het lichaam kan worden opgeslagen en verkregen moet worden via voeding of supplementen.

Waarom is vitamine c belangrijk?

Vitamine C is belangrijk voor de groei, ontwikkeling en reparatie van alle lichaamsweefsels. Het is noodzakelijk voor de vorming van collageen, een eiwit dat essentieel is voor de gezondheid van de huid, botten, kraakbeen en bloedvaten. De vitamine helpt ook bij de opname van ijzer uit plantaardige voedingsmiddelen, wat vooral belangrijk is voor vegetariërs en veganisten. Ons lichaam kan vitamine C niet zelf maken. Daarom moeten we het binnenkrijgen via ons voedsel, via aardappelen, groente en fruit. Vitamine C wordt in kleine beetjes uitgeplast. Om gezond te blijven zijn daarom steeds nieuwe vitamines uit voedsel nodig.

Vitamine C is een krachtige antioxidant, wat betekent dat het helpt cellen te beschermen tegen schade door vrije radicalen. Vrije radicalen zijn onstabiele moleculen die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van ziekten zoals kanker, hartziekten en artritis.

Heb ik een vitamine C tekort? 

Een tekort aan vitamine C kan leiden tot symptomen zoals vermoeidheid, zwakte, gewichtsverlies en bloedend tandvlees. In ernstige gevallen kan het leiden tot scheurbuik, een ziekte die vroeger veel voorkwam onder zeelieden en ontdekkingsreizigers.

Waar zit het in?

Vitamine C zit in fruit, groente en aardappelen, met name in koolsoorten, citrusfruit, kiwi’s, bessen en aardbeien. Om vitamine C zoveel mogelijk te behouden, is het belangrijk om groente in weinig water te koken, en niet langer dan nodig is. Over het algemeen is het belangrijk om voldoende vitamine C binnen te krijgen via een gezond en gevarieerd dieet dat rijk is aan fruit en groenten.

vitamine c

Hoeveel heb je nodig?

De aanbevolen dagelijkse inname van vitamine C is ongeveer 75 tot 90 milligram voor volwassenen, afhankelijk van geslacht en leeftijd. Sommige mensen hebben echter hogere doses nodig, zoals rokers of mensen met bepaalde medische aandoeningen.

Wanneer heb je behoefte aan extra?

Eet je gezond en gevarieerd? Dan is het vrij gemakkelijk om voldoende vitamine C binnen te krijgen. Bepaalde doelgroepen kunnen echter een verhoogde vitamine C-behoefte hebben:

  • zwangere vrouwen
  • vrouwen die borstvoeding geven
  • mensen die roken
  • mensen met een eenzijdig eetpatroon
  • ouderen
  • mensen met een alcoholverslaving

Kun je te veel vitamine C binnenkrijgen?

Hoewel er aanwijzingen zijn dat een teveel aan vitamine C tot klachten kan leiden, is er geen aanvaardbare bovengrens. Een teveel aan vitamine C kan wel leiden tot darmklachten of diarree.

Supplementen

Voor mensen die extra behoefte aan hebben, bestaan er vitamine C-supplementen als aanvulling op een gezond en gevarieerd voedingspatroon. De bekendste vorm van deze supplementen zijn vitamine C-tabletten of -pillen. Dit kunnen kauwtabletten zijn, maar ook bruistabletten. Daarnaast is de vitamine in vloeibare vorm verkrijgbaar, bijvoorbeeld als vitamine C-olie of -drankje. Voor de huid bestaat er bovendien vitamine C-crème of vitamine C-serum.

Geef een reactie