Wat te doen bij een blaar op je voet?

blaar

Tijdens het flaneren op de boulevard, door de winkelstraten of na een stevige wandeling : een blaar op een van onze voeten kunnen we altijd wel eens oplopen. Maar als het dan zover is, wat kan je eraan doen? En is de blaar openprikken echt een goed idee? En nog beter: hoe kan je ze voorkomen?

Wat is een blaar?

Een blaar op je voet is een met vocht gevulde zwelling die zich vormt op de huid als reactie op wrijving, druk of irritatie. Het vocht in de blaar kan afkomstig zijn van bloedplasma dat uit de bloedvaten lekt als gevolg van beschadiging van de huidlagen. Blaren kunnen pijnlijk zijn en veroorzaken vaak ongemak bij het lopen of bewegen. Ze kunnen variƫren in grootte en worden meestal gevormd op plaatsen waar de huid regelmatig wrijving ondervindt, zoals op de hielen, tenen of zijkanten van de voeten.

Soorten blaren

Er bestaan verschillende soorten blaren, afhankelijk van de oorzaak. Ook kunnen ze op zowel de voeten als de handen voorkomen. Zo kunnen voetballers gemakkelijker een blaar ontwikkelen op de dikke teen, de voorvoetzool of op de bal van de voet. Te kleine of knellende schoenen leiden dan weer tot blaren op de tenen of aan de hiel. Maar waar de blaar ook tevoorschijn komt: een eerste waarschuwing is vaak een rode, ietwat branderige huid.

Hoe ontstaan blaren

Blaren ontstaan voornamelijk door druk en wrijving. Dit kan optreden wanneer je schoenen draagt die niet goed passen. Hierdoor hebben je voeten te veel ruimte en gaan ze schuiven in je schoenen. Te strakke schoenen kunnen ook blaren veroorzaken. Deze blaren worden drukblaren genoemd.

Ook de temperatuur speelt een rol. Bij warm weer gaan je voeten zweten in je schoenen, waardoor ze gaan schuiven en wrijven. Voeten die vochtig zijn, zijn vatbaarder voor blaren. Bovendien is de gevoeligheid voor blaren afhankelijk van de individuele situatie. De ene persoon is gevoeliger voor blaren dan de andere, afhankelijk van de vorm van de voet en hoe deze in de schoenen past.

blaar

Hoe kun je blaren voorkomen?

Het is belangrijk om nieuwe schoenen goed in te lopen voordat je ze langdurig gaat dragen. Maar vooral, zorg ervoor dat je de juiste schoenmaat en pasvorm hebt. Dit betekent (wandel)schoenen die goed aansluiten zonder te knellen, maar waarbij de voet ook niet te los zit. Let vooral op de hiel tijdens het passen. Deze moet goed stevig achteraan in de schoen zitten. Mensen hebben de neiging om bij het aantrekken van schoenen de voet zo ver mogelijk naar voren te schuiven. Dit kan niet alleen wrijving veroorzaken aan de tenen, maar ook aan de hiel. Hierdoor kan te veel frictie ontstaan tussen de hiel van de voet en de hiel van de schoen. Zorg er ook voor dat je de veters goed aantrekt, zodat de schoen minimale beweging toelaat tijdens het lopen.

Het dragen van sokken is ook belangrijk. Kies bij voorkeur voor sokken die zweet goed afvoeren, zodat de voeten niet te lang vochtig blijven. Katoenen of wollen sokken zijn de beste keuze, maar draag ze bij voorkeur binnenstebuiten. Aan de binnenkant van sokken bevinden zich vaak naden of losse draadjes die wrijving en blaren kunnen veroorzaken. Door de sok binnenstebuiten te dragen, kun je deze wrijving vermijden. Maar je kunt natuurlijk ook naadloze sokken kopen.

Als je last hebt van droge voeten, smeer ze dan van tevoren in voordat je gaat wandelen of bewegen. Bijvoorbeeld met vaseline, zodat de huid wat soepeler aanvoelt. Dit zal de kans op blaren verminderen. Als de huid van je voeten tijdens het wandelen of sporten branderig aanvoelt of rood wordt, stop dan onmiddellijk met je activiteiten om te voorkomen dat de blaar zich verder ontwikkelt.

Doorprikken of niet?

In dit geval spelen twee factoren een rol: ervaar je fysieke ongemakken door de blaar en is deze nog gesloten of niet? Als de blaar nog gesloten is en je er geen last van hebt, laat hem dan met rust. Op die manier zal hij het snelst genezen.

Als de blaar echter hinderlijk is, bijvoorbeeld achteraan op de hiel, kun je ervoor kiezen om hem open te prikken. Desinfecteer eerst de huid en de blaar, en gebruik een steriele naald. Maak bovenaan en onderaan – parallel aan de huid – een gaatje in de blaar. Druk vervolgens al het vocht eruit maar laat het huidflapje intact: anders ontstaat er een open wond en kan deze sneller gaan ontsteken. Breng daarna een blarenpleister aan, verkrijgbaar bij de apotheek, drogisterij of supermarkt. Dit beschermt de wond tegen wrijving van je schoenen en kan helpen om het ongemak te verminderen.

Als de blaar al open is, is het raadzaam om deze te desinfecteren en eventueel af te dekken met een pleister om direct contact met sokken of schoenen te vermijden. De meeste blaren zullen, afhankelijk van hun grootte, na enkele dagen of weken vanzelf verdwijnen.

Geef een reactie