Water drinken is belangrijk. Hoeveel moet je dagelijks drinken

water drinken

Dat water drinken belangrijk is hoeven we je niet te vertellen. Zeker op warme dagen is water onmisbaar. Hoe belangrijk water voor je is zochten we voor je uit.

Kun je overleven zonder water?

Het menselijk lichaam bestaat voor een groot deel uit water. Water is een essentieel onderdeel van bijna alle lichaamsfuncties en speelt een vitale rol in het handhaven van de gezondheid en het welzijn. Een volwassen mens bestaat voor 60 tot 70 procent uit water. Je hersenen bestaan zelfs voor 80 procent uit vocht. Je kunt vrij lang overleven zonder vast voedsel, volgens bepaalde onderzoekers zelfs wel drie weken. Zonder water is het snel gebeurd met je. De maximale periode waarin iemand zonder water kan schijnt een week te zijn, maar waarschijnlijk zal drie of 4 dagen realistischer zijn. Zeker als het warm is. Dan verlies je meer vocht.

Is water drinken gezond?

Water is een gezonde keuze om je lichaam gehydrateerd te houden. Het is een essentieel onderdeel van je dagelijkse behoeften en wordt aanbevolen in de Schijf van Vijf. Kraanwater biedt tal van voordelen: het is calorievrij, veroorzaakt geen schade aan je tanden, is betaalbaar, milieuvriendelijk, gemakkelijk mee te nemen en overal verkrijgbaar.

Dagelijks zorgen Nederlandse waterbedrijven voor maar liefst 3 miljard liter zuiver en streng gecontroleerd drinkwater, dat betrouwbaar is voor consumptie. De kwaliteitseisen hiervoor zijn vastgelegd in de Waterleidingwet. Het Nederlandse kraanwater behoort tot de beste ter wereld. Daarmee kunnen we een hoop geld besparen. Voor 1 euro kun je namelijk het hele jaar water drinken, uitgaande van 1,5 liter per persoon per dag. Flessenwater is 150 tot 500 keer zo duur.

water drinken

Waarom is water belangrijk?

 • Elke cel in je lichaam gebruikt water als bouwstof. In het water dat in de cellen zit, kunnen stoffen oplossen. Op deze manier geven ze stevigheid aan elke cel
 • Water vervoert aminozuren, glucose, vetzuren, vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen naar verschillende organen en cellen in het lichaam.
 • Om verschillende organen, zoals de ogen, hersenen en het ruggenmerg zit een laagje water. Dit beschermt tegen schokken en ander ongemak.
 • Water bewaakt onze temperatuur door te gaan zweten als ons lichaam warmer wordt dan 37,5  °C bijvoorbeeld bij hitte, inspanning of door koorts.
 • Water is nodig om voedsel goed te mengen en verteren. Dat doet het onder meer door speeksel te vormen.

Hoeveel water moet je dagelijks drinken?

Voldoende dronken is belangrijk. Niet alleen als het warm is. Op een gemiddelde dag verlies je constant vocht. Of je nu zweet, naar de wc gaat en zelfs als je uitademt.

Over het algemeen wordt geadviseerd om ongeveer 8 glazen water per dag te drinken, wat neerkomt op ongeveer 2 liter. Deze richtlijn is echter een algemene aanbeveling en de daadwerkelijke hoeveelheid water die je per dag nodig hebt, kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals:

 1. Lichaamsgrootte: Grotere mensen hebben over het algemeen meer water nodig dan kleinere mensen. Geadviseerd wordt om 30 milliliter per kilo lichaamsgewicht te nemen. Overigens hoef je niet beslist alleen water te drinken. Kruidenthee, soep, groenten en salades dragen ook bij aan een goede vochtbalans.
 2. Activiteitsniveau: Als je actief bent of veel sport, verlies je meer vocht door zweten en heb je mogelijk meer water nodig.
 3. Klimaat: In warme en vochtige omgevingen verlies je meer vocht door transpiratie en heb je dus meer water nodig.
 4. Gezondheidstoestand: Sommige gezondheidsproblemen, zoals koorts, diarree of braken, kunnen leiden tot een verhoogde behoefte aan vocht.

Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en water te drinken wanneer je dorst hebt. Als je urine lichtgeel tot helder van kleur is, is dat over het algemeen een goed teken dat je voldoende gehydrateerd bent. Echter, als je twijfelt over je hydratatieniveau of gezondheid, raadpleeg dan een medische professional voor advies.

Zo weet je dat je te weinig drinkt

Symptomen van vochttekort, ook wel uitdroging genoemd, kunnen variëren afhankelijk van de ernst van de uitdroging. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn onder meer:

 1. Dorst: Een van de eerste tekenen van uitdroging is meestal een gevoel van dorst. Het lichaam probeert op deze manier het tekort aan vocht aan te geven.
 2. Droge mond en lippen: Een droge mond en droge, gebarsten lippen zijn veelvoorkomende tekenen van uitdroging.
 3. Weinig urineproductie: Verminderde urineproductie of donkere urine kan duiden op uitdroging. Normaal gesproken produceert een gehydrateerd persoon heldere, lichtgekleurde urine.
 4. Vermoeidheid en zwakte: Uitdroging kan leiden tot vermoeidheid, zwakte en verminderde energieniveaus.
 5. Duizeligheid en hoofdpijn: Een gebrek aan vocht kan duizeligheid en hoofdpijn veroorzaken.
 6. Verwardheid: Ernstige uitdroging kan leiden tot verwardheid, desoriëntatie en concentratieproblemen.
 7. Droge huid en verminderde huidelasticiteit: Uitdroging kan resulteren in een droge huid en verminderde huidelasticiteit. Wanneer je de huid tussen je duim en wijsvinger optilt, zou deze bij gehydrateerde mensen direct moeten terugveren. Bij uitdroging kan de huid langzamer terugkeren naar zijn oorspronkelijke positie.
 8. Snelle hartslag en ademhaling: Het lichaam kan proberen het vochttekort te compenseren door de hartslag en ademhaling te versnellen

Geef een reactie