Word je sneller verliefd in de zomer?

“Summer lovin’, had me a blast. Summer lovin’, happened so fast.” Herken je de tekst uit de film Grease? Volgens Danny en Sandy uit film hangt tijdens de zomer de liefde in de lucht. Maar is dat wel echt zo? Worden we sneller verliefd tijdens de zomer?

De wetenschap biedt niet direct een definitief antwoord op deze vraag. Psychologe en onderzoeker Laura Sels, verbonden aan de Universiteit van Gent, legt uit: ,,Er is geen onderzoek dat aantoont dat mensen tijdens de zomer sneller een relatie beginnen”.

Hoe word je verliefd

Verliefdheid is een complex en subjectief emotioneel proces dat niet volledig door wetenschap is begrepen, maar er zijn verschillende factoren die bijdragen aan het ervaren van verliefdheid. Hier zijn enkele van de belangrijkste elementen die een rol spelen:

  1. Chemische reacties: Wanneer je verliefd wordt, vinden er in je hersenen chemische veranderingen plaats. Er wordt meer van de neurotransmitter dopamine geproduceerd, wat gevoelens van genot en beloning versterkt. Serotonine en oxytocine zijn ook betrokken bij het reguleren van emoties en het opbouwen van een emotionele band.
  2. Aantrekkingskracht: Fysieke aantrekkingskracht speelt vaak een rol bij het ontstaan van verliefdheid. Je voelt je aangetrokken tot bepaalde kenmerken van de persoon, zoals uiterlijk, stem, lichaamsgeur, enzovoort.
  3. Gemeenschappelijke interesses en waarden: Het delen van gemeenschappelijke interesses, waarden en doelen kan bijdragen aan het ontwikkelen van gevoelens voor iemand. Het gevoel van verbinding en begrip kan sterker worden als je dezelfde levensvisie deelt.
  4. Emotionele connectie: Het opbouwen van een diepe emotionele band met iemand is een belangrijk aspect van verliefd worden. Het delen van persoonlijke gedachten, gevoelens en ervaringen kan de emotionele verbinding versterken.
  5. Tijd en nabijheid: Verliefdheid kan zich in de loop van de tijd ontwikkelen als je veel tijd met iemand doorbrengt en elkaar goed leert kennen. Nabijheid kan gevoelens van intimiteit en vertrouwen bevorderen.
  6. Hormonale factoren: Hormonale schommelingen, zoals die zich voordoen tijdens de menstruatiecyclus bij vrouwen, kunnen van invloed zijn op de aantrekkelijkheid van anderen en op de intensiteit van verliefde gevoelens.
verliefd

En de verliefheid in de zomer?

,,Toch zijn er factoren die wél seizoensgebonden zouden zijn, al blijft dat speculeren. De beschikbaarheid van mogelijke partners bijvoorbeeld. De dagen zijn langer tijdens de zomer, we doen vaak meer sociale activiteiten en leren zo meer nieuwe mensen kennen. Hoe meer mensen je ontmoet, hoe groter de kans is dat je iemand tegenkomt waarmee het klikt’, legt Laura Sels uit. ,,Mensen zouden ook meer relaxed zijn tijdens de zomer, waardoor ze misschien sneller openstaan om verliefd te worden”, legt Laura uit. “Ook daar is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor. Het is speculeren en niet hard te maken.”

Geef een reactie