Zo’n 2,8 miljoen Nederlanders met maagklachten slikken sterke maagzuurremmers op recept. Bij veel patiënten is sprake van chronisch gebruik, wat tot gezondheidsrisico’s leidt. Onder meer een hogere kans op botbreuken, chronische nierschade en vitaminetekorten. Deze maagzuurremmers krijgen ze van de dokter of kopen ze bij de apotheek of drogist. En dat terwijl de medicijnen stevige nadelen hebben.
Maagzuurremmers
Maagzuurremmers worden vaak geslikt wanneer je last hebt van brandend maagzuur, waarbij zuur sap uit de maag de slokdarm instroomt. Deze maagzuurremmers maken je maagzuur minder zuur, waardoor het pijnlijke en brandende gevoel wegblijft. Ook worden de medicijnen vaak ingezet bij de behandeling van maagzweren en om te voorkomen dat maagklachten ontstaan als je andere medicijnen slikt zoals asperine, ibuprofen, dicofenac.
Soorten maagzuurremmers
Er zijn twee soorten remmers. H2 blokkers zoals ranitidine en de wat zwaardere protonpompremmers zoals omeprazol en pantoprazol. Deze medicijnen worden vaak voorgeschreven door een arts, maar ze zijn ook te krijgen bij de apotheek of drogist. En dat laatste is juist zo gevaarlijk. Veel mensen slikken ze langdurig om de verkeerde reden. Of ze slikken ze veel te lang. Zelfs bij de behandeling van een maagzweer of slokdarmontsteking zijn ze niet langer dan acht weken nodig.
De combinatie van calciumcarbonaat met magnesiumsubcarbonaat is sinds 1982 op de markt. Het is in kauwtabletten zonder recept verkrijgbaar onder de merknamen Rennie en Rennie suikervrij. Je mag dit medicijn niet langer dan 2 weken achter elkaar gebruiken. Raadpleeg je arts als je binnen 2 weken geen verbetering merkt of als de maagklachten juist erger worden.
Andere oplossing
Soms is het helemaal niet nodig om iets te slikken, maar kun je zelf ook al aanpassingen doen. Eet bijvoorbeeld minder grote, minder vette en minder sterk gekruide maaltijden. Ook helpt het om drie uur voor het slapengaan niet meer te eten. Ook minder alcohol, pepermunt, chocola en koolzuurhoudende dranken mijden voor het slapengaan kan helpen. Zorg verder voor een gezond gewicht, stop met roken, vermijd stress en beweeg! Heb je ’s nachts last dan kun je het hoofdeinde van je bed 10 centimeter hoger zetten. Een ander alternatief zou nog een maagzuurbinder kunnen zijn. Dat is al minder schadelijk.
Nadelen van maagzuurremmers
Er zijn in de afgelopen jaren steeds meer bijwerkingen bekend over omeprazol, terwijl dit medicijn op plek drie staat van meest gebruikte medicijnen in Nederland. We noemen hieronder enkele belangrijke bijwerkingen voor zowel pantoprazol als omeprazol.
- Hoofdpijn
- Maagdarmklachten, zoals buikpijn, misselijkheid, overgeven, diarree, winderigheid en verstopping
- Last van duizeligheid, slapeloosheid of slaperigheid.
- Je kunt een tekort aan vitamine B12 krijgen. Dit merk je aan een doof gevoel in vingers en tenen, tintelingen of evenwichtsstoornissen.
- Tekort aan magnesium. Dit merk je aan spierpijn, spierkramp, duizeligheid, vermoeidheid en hartkloppingen.
- Je hebt last van zweten, haaruitval of gevoelsstoornissen.
- Dubbelzien, wazig zien, oorsuizen of een verminderd gehoor.
- Meer kan op infecties in de maag of darmen, omdat er minder maagzuur is om bacteriën te doden.
- Hartritmestoornissen.
- Ontsteking van de nieren of de lever.
- Meer kans op botbreuken en botontkalking.
Stoppen
Sommige mensen kunnen beter wel door blijven slikken omdat bij hun de voordelen zwaarder wegen dan de nadelen. Bijvoorbeeld als je maag beschermd moet worden tegen andere medicijnen. Dit geldt ook voor mensen met een Barrett-slokdarm, mesen met Zollinger-Ellison of ernstige ontstekingen van de slokdarm
Wil je stoppen met slikken, dan is het goed om te weten dat je brandend maagzuur vaak weer even terugkomt. Maak je geen zorgen, dat is een normale reactie van je maag. Bouw daarom altijd langzaam af en stop niet abrupt.