Zwangerschapsacne: wat is de oorzaak en wat kun je doen

Zwangerschapsacne

Een veel voorkomende huidaandoening tijdens de zwangerschap is zwangerschapsacne. Is zwangerschapsacne te voorkomen en wat kun je ertegen doen als je er last van hebt?

Hoe ontstaat zwangerschapsacne

Het ontstaan van zwangerschapsacne wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen die optreden tijdens de zwangerschap. Met name de toename van progestageen en prolactine, dat gestaag stijgt tijdens de zwangerschap, kunnen acne veroorzaken.

Als zwangere vrouwen hier last van krijgen, gebeurt dat meestal in het derde trimester. Het hoge niveau van progesteron kan dan leiden tot een verhoogde productie van huidsmeer, wat op zijn beurt kan resulteren in een uitbraak van acne. Bovendien ervaren vrouwen in het laatste trimester vaak stress als gevolg van de naderende bevalling en slaapproblemen door hun groeiende buik. Deze combinatie van factoren kan nieuwe puistjes veroorzaken.

Interessant is dat acne ook plotseling kan verdwijnen. Een verhoogd niveau van oestrogeen kan de huid droger maken, waardoor deze minder vatbaar wordt voor acne. Hoe de hormonale veranderingen precies verlopen, is echter zeer persoonsgebonden en onvoorspelbaar.

Krijg je ze als je in pubertijd puistjes had

Acne tijdens de puberteit is over het algemeen geen goede indicator voor acne tijdens de zwangerschap, behalve bij vrouwen met het polycysteus ovarium syndroom (PCOS). Vrouwen met PCOS ervaren vaak een onregelmatige menstruatiecyclus en overmatige haargroei. Deze vrouwen lijken tijdens het derde trimester van de zwangerschap meer last te hebben van acne en de symptomen kunnen ernstiger zijn.

Zwangerschapsacne

Waar zitten de puistjes

Tijdens je zwangerschap kun je ineens last krijgen van puistjes en mee-eters. Deze puistjes kunnen voornamelijk voorkomen op het gezicht, vooral rond de kaaklijn, kin, neus en hals. Ze kunnen ook optreden op de borst, rug, billen of schouders.

Wat te doen tegen zwangerschapsacne

Helaas zijn er niet veel opties beschikbaar. Veel effectieve behandelingen mogen niet worden gebruikt tijdens de zwangerschap of borstvoedingsperiode. Sommige crèmes met antibiotica en benzoylperoxide zijn wel veilig, maar veel patiënten vinden ze niet prettig in gebruik. Het is belangrijk om weerstand te bieden aan zoete verlangens, omdat snelle suikers acne kunnen verergeren bij mensen die er al gevoelig voor zijn. Producten met vitamine A en zwangerschap gaan niet samen. Gebruik deze middelen zeker niet, omdat ze aangeboren afwijkingen kunnen veroorzaken. Wat wel geadviseerd wordt is een zinkkuur. Als je na drie weken geen verbetering ziet, zul je moeten accepteren dat de puistjes erbij horen.

Gezicht reinigen

Het mild reinigen van de huid om overtollig talg te verwijderen is gedurende negen maanden de beste optie. Volgens deskundigen is er echter weinig dat kan worden gedaan tegen de hormonale invloed. Dat kan gewoon met water. Als je reinigingsproducten wilt gebruiken, gebruik dan een milde variant. Gebruik liever geen reinigingsproducten met alcohol erin. De alcohol droogt je huid teveel uit.

Voedingsgewoonten

Er wordt vaak gedacht dat het eten van vet voedsel acne veroorzaakt bij vrouwen met een vette huid. Met name varkensvlees, chocolade en friet zouden puistjes kunnen veroorzaken. Echter, er is geen overtuigend bewijs voor deze claims. Sommige vrouwen merken dat hun zwangerschapsacne verergert nadat ze bijvoorbeeld chocolade hebben gegeten, maar het is niet zo dat het vermijden van deze voedingsmiddelen acne volledig voorkomt. Bovendien zijn er vrouwen die alles kunnen eten zonder last te krijgen van acne.

Wanneer verdwijnt zwangerschapsacne?

Zwangerschapsacne komt meestal voor in de eerste drie maanden van de zwangerschap. Als je in die periode acne ontwikkelt, kan het zijn dat je huid kalmeert zodra je het tweede trimester ingaat. Als dit niet het geval is, hoef je je geen zorgen te maken. Onthoud: het is slechts een tijdelijke fase. Na de bevalling verdwijnt de zwangerschapsacne weer.

Geef een reactie